California va deveni primul stat american care va acorda servicii de sănătate unor persoane aflate ilegal în țară, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Democrații au ajuns la un acord duminică, în contextul discuțiilor legate de alocarea a 213 miliarde de dolari din fonduri federale, pentru anul viitor. Înțelegerea presupune că adulții cu venituri mici, cu vârste între 19 și 25 de ani, care trăiesc în California ilegal, ar fi devenit eligibili pentru programul de asigurări de sănătate Medicaid. Nu toți din această categorie de vârstă ar primi beneficii, doar cei ale căror venituri sunt foarte mici.

Oficialii au declarat că aproximativ 90.000 de persoane vor beneficia de fonduri în valoare de 98 de milioane de dolari pe an.

Această mișcare reprezintă o parte a unui efort mai amplu de a oferi tuturor celor din California asigurare de sănătate. Pentru a putea acoperi costurile ridicate de noile măsuri, statul va taxa persoanele care nu au asigurare, o sancțiune care a existat la nivel național până în 2017, când administrația Obama a eliminat-o. Noul buget urmează să fie aprobat înainte de 15 iunie.