Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că ”Brexit-ul ne afectează mult pe noi toți,” dar nu îi provoacă insomnii, comentând că nimeni nu ar fi putut obține mai mult ca premierul Theresa May care și-a anunțat vineri demisia ca urmare a eșecului de a-i convinge pe parlamentarii britanici să aprobe acordul negociat la Bruxelles.

Jean-Claude JunckerFoto: Agerpres

”De luni de zile am avut de-a face cu negocieri ore în șir, zi de zi, pentru a ajunge la un Brexit ordonat. Dar nu și noaptea. Dacă ai probleme cu somnul, ar trebui să stai departe de politică”, a comentat Juncker, într-un interviu pentru Bild.

Întrebat dacă s-a întâmplat să o viseze pe Theresa May, el a răspuns categoric: Nu!. Nici Brexitul nu i-a bântuit visele.

Juncker a susținut că Uniunea Europeană a greșit pentru că nu s-a implicat în referendumul britanic din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

În opinia sa, niciun alt premier nu ar fi putut face mai multe decât a făcut Theresa May în această problemă.

"Cum ar fi putut realiza altcineva ceea ce ea nu a reușit? Dacă le spui oamenilor vreme de 40-45 de ani că suntem implicați, dar nu chiar implicați, că suntem europeni part-time, dar nu ne place full-time, atunci nu ar trebui să te surprindă faptul că alegătorii se ghidează după simple sloganuri când îi consulți la referendum„, a comentat Juncker.

În interviul acordat publicației germane, președintele Comisiei Europene a trecut în revistă mai multe subiecte, dar și oamenii cu care a lucrat de-a lungul vremii.

Despre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele CE spune că este o ”femeie inteligentă” cu care poți râde pe săturate, deși admite că a avut destule divergențe de opinii cu liderul german.

Referitor la premierul Ungariei, Juncker a reafirmat că în anii 90 era un mare admirator al acestuia pentru că era foarte curajos, însă, în prezent, nu doar că pune la încercare Uniunea Europeană, ci chiar o neagă.

”Dacă toată lumea ar fi acționat la fel de egocentric și naționalist ca Viktor Orban, nu ar mai exista Uniunea Europeană”, a declarat președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, potrivit politico.eu.

În ceea ce-l privește pe președintele american Donald Trump, Juncker susține că ”dacă negociezi dur cu el, vei fi respectat. Dacă te cerți cu el, vei fi respectat”.