Un club "imaginar"
Pentru Víktor Orbán, "inamicul nu este la Moscova, ci la Bruxelles"; preşedintele polonez, Andrzej Duda, a definit UE drept "un club imaginar din care nu ne alegem cu mare lucru"; preşedintele ceh Zeman a încercat să facă un referendum, în 2016, similar celui care a dus la Brexit. Şi Slovacia este în plin proces de regenerare democratică, după uciderea unei jurnaliste care investiga corupţia guvernului, anul trecut. În ciuda unor lăudăroşenii precum cea a premierului Morawiecki, care a declarat anul trecut că "fondurile Uniunii Europene au fost bune pentru "a repara străzile", bunăstarea economică a Poloniei se datorează în mare parte Bruxelles-ului. Pe lângă faptul că este ţara care beneficiază cel mai mult de fondurile comunitare, libera circulaţie a lucrătorilor într-o Europă fără frontiere a făcut din această ţară un paradis pentru investiţiile private de pe continent.
Este izbitor modul în care guvernele din Grupul de la Vişegrad au lăsat temporar deoparte diatribele lor împotriva Bruxelles-ului, pentru a deveni proeuropene
Între timp, refuzul de a accepta refugiaţi şi antidemocratica reformă judiciară a PiS au pus Polonia la stâlpul infamiei, până la punctul în care, pentru prima dată în istorie, articolul 7 (aşa-numita "opţiune nucleară") a fost activată pentru a mustra deriva sa autoritară. În Ungaria există un scenariu similar, cu Viktor Orbán într-un război permenent cu Uniunea Europeană, dar care în acelaşi timp finanţează cu bani europeni proiecte extravagante, cum ar fi un tren cu aburi turistic în satul său natal, sau stadion de fotbal faraonic, ce nu a fost niciodată plin. Cu toate acestea, este uimitor cum, cu apropierea alegerilor europene, guvernele 'de la Vişegrad' au lăsat deoparte temporar diatribele lor împotriva Bruxelles-ului, devenind brusc campioane ale europeismului. Partidul polonez PiS, de exemplu, candidează cu sloganul "Inima Europei", iar drapelul UE, calificat ca "zdreanţă" de deputata Krystyna Pawlowicz, e pe toate afişele electorale. După cum explică pentru EL Confidencial, Martin Mycielski, un politolog de la Fundaţia pentru un Dialog Deschis de la Bruxelles, partidul lui Morawiecki pare să sufere de "schizofrenie", basculând într-un mod interesat între poziţiile antieuropeană şi proeuropeană, în funcţie de context. "În ultimele luni, a sosit momentul când PiS şi-a dat seama că merge prea departe şi că teama de o "Polexit", o idee pe care ei au consimţit-o şi susţinut-o, ar putea ajunge să-i descurajeze pe mulţi polonezi de la a-i vota pe ei". Comparând cazul polonez cu situaţia din alte ţări, cum ar fi Moldova, Mycielski subliniază modul în care unele ţări profită de un joc dublu, întinzând mâna pentru a lua bani de la Bruxelles, dar strângând pumnul atunci când trebuiesc adoptate politici democratice comune tuturor. "Alegătorii polonezi sunt mai atenţi atunci când vine vorba de trimiterea reprezentanţilor la Bruxelles decât atunci când aleg deputaţii naţionali(...) PiS va fi foarte precaut în a ataca UE şi îşi va păstra deghizarea proeuropeană până în ziua alegerilor(...) pretinzând că apără adevăratele valori europene ale creştinismului şi ale naţiunilor omogene din punct de vedere cultural, valori pe care ei le apără şi care vor duce la o Polonie şi o Europă mai puternice".
Un balast pentru UE?
În prezent, mulţi consideră Grupul de la Vişegrad ca balast politic, economic şi ideologic pentru UE. Cu toate acestea, este o imagine simplistă, plină de nuanţe, care conferă G4 o identitate unică, ceva ce nu există. Unul dintre puţinele lucruri pe care le au în comun aceste patru ţări este implicarea lor scăzuta în alegerile europene, cu participări care nu depăşesc 25% în cel mai bun caz. Dacă se schimbă acest lucru, poate exista o schimbare radicală a imaginii pe care o vor arăta Europei aceste ţări. În cazul în care se mobilizează electoratul urban şi alegătorii mai tineri, care majoritar votează împotriva partidelor care guvernează acum, s-ar putea declanşa un efect de domino care să influenţeze alegerile generale viitoare. În Polonia, alegerile vor avea loc peste câteva luni, iar PiS nu ascunde că vede în alegerile europene un barometru pentru ce se poate întâmpla în toamnă.
Acum scopul a devenit scăderea nivelului de trai prin import masiv de imigranți din țările lumii a treia, pentru a servi anumitor interese obscure care au o doctrină asemănătoare cu a împăratului roman Nero: ei să trăiască în lux și toți ceilalți să muncească precum sclavii pentru ei, în timp ce tot ce au construit strămoșii europenilor nativi este repudiat și distrus, fie activ prin rea-voință, fie prin neglijență premeditată (vezi Notre Dame de Paris).
La aia s-o fi furat 20%, nu 80% ca la noi.