Atentatele cu bombă de duminică din Sri Lanka au fost represalii pentru recentele atacuri asupra unor moschei din Noua Zeelandă, a declarat marți un oficial srilankez, citat de Reuters. Bilanțul morților este, la acest moment, de 321 de morți și 500 de răniți.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit oficialului, două grupări islamiste locale sunt suspectate de atacurile care au avut loc de Paștele catolic. Nicio organizație nu a revendicat atacurile coordonate realizate, potrivit autorităților, de cel puțin șapte kamikaze, asupra a trei biserici și patru hoteluri.

”Primele informații au dezvăluit că ce s-a întâmplat a fost o răzbunare pentru atacurile de la moscheile din Noua Zeelandă”, a declarat în Parlament Ruwan Wijewardene , secretar de stat în ministerul apărării Colombo.

Surse din serviciile secrete americane au spus că atacurile seamănă în anumite privințe cu cele ale organizației Stat Islamic. Aceste surse au adăugat însă că fac afirmațiile cu precauție pentru că Statul Islamic, de obicei, se grăbește să revendice atacuri chiar dacă are sau nu legătură cu ele.

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte 20 au fost grav rănite în urma a două incidente armate produse în data de 15 martie la moscheile Al Noor și Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă.

Autorul atacului a fost Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremației albe și autoproclamat „etno-naționalist”. Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter mai multe poze cu arme și o „proclamație” de 74 de pagini în care își explică acțiunile.