Criza din relaţiile turco-americane pe fondul achiziţionării de către Ankara a sistemului S-400 de la Rusia pare să ducă la o schimbare a echilibrelor în estul Mediteranei în condiţiile unei consolidări a legăturilor Statelor Unite cu Grecia şi Cipru, scrie ziarul german Handelsblatt, citat de de To Vima.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/EPA

Ziarul citează declaraţiile senatorului american democrat Robert Menendez despre "o nouă epocă în relaţiile SUA cu Grecia şi Cipru" şi vorbeşte despre vizita la Pireu a distrugătorului american USS Mitscher. Este vorba de acţiuni care arată schimbarea ce se produce în estul Mediteranei, într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Turcia nu se află la cel mai bun nivel.

Handelsblatt notează, printre altele, că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a provocat, prin comandarea sistemelor ruseşti antirachetă S-400, o criză serioasă în relaţiile ţării sale cu SUA, guvernul american ameninţând că va înceta livrarea avioanelor F-35 către Ankara.

Dar nu este doar problema sistemelor S-400 care a provocat reacţia SUA, ci şi agresivitatea continuă a Turciei în estul Mediteranei. "Ankara nu contestă doar graniţele din Marea Egee. Turcia, care ţine sub ocupaţie din 1974 prin cei 35.000 de militari ai săi partea de nord a Ciprului, ridică pretenţii şi asupra bogăţiei minerale din apele teritoriale ale Ciprului care este membru UE, şi unde realizează foraje, printre alţii, şi grupul energetic american Exxon Mobil. Arătăm clar că nu vom mai tolera această agresivitate a Turciei în estul Mediteranei", a transmis Menendez.

Transformarea lui Tsipras

Ziarul german subliniază că în urma schimbării atitudinii Washingtonului faţă de Ankara din cauza sistemelor S-400, dar şi în urma unei serii de neînţelegeri între Turcia şi SUA asupra mai multor chestiuni, cum ar fi criza din Siria, SUA şi Grecia negociază de ceva timp o consolidare a colaborării lor militare, discutând, printre altele, despre posibilitatea creării unui noi baze a Marinei Militare americane în insula Karpathos, în afară de baza Souda, utilizarea aeroporturilor de la Salonic şi Alexandroupoli de către americani şi a bazei de la Larisa de către "cisterne zburătoare" KC-135.

Relaţiile dintre Washington şi Atena sunt la fel de strânse ca în anii 1960, înainte de valul de antiamericanism pe care l-a provocat în Grecia lovitura de stat a coloneilor susţinută de SUA. Ironia sorţii face ca apropierea dintre Atena şi Washington să aibă loc în timpul mandatului premierul de stânga Alexis Tsipras, care în urmă cu câţiva ani, ca lider al opoziţiei, lansa atacuri dure împotriva "imperialismului american" - un alt exemplu de transformare uimitoare a lui Tsipras dintr-un rebel de extremă stânga într-un politician realist şi lucid, se mai scrie în articolul ziarului german Handelsblatt. (Traducere Rador)