"Poate ar fi trebuit folosite cisternele aeriene", îi sfătuia luni seară Donald Trump pe pompierii francezi, pentru a stinge flăcările care devastau catedrala Notre-Dame. "Este ca și cum ai fi jucat bowling cu catedrala, totul s-ar fi prăbușit", a răspuns marți purtătorul de cuvânt al Securității civile, pentru AFP.

Incendiu Notre DameFoto: Captura video

Un Canadair înseamnă o cisternă cu 6.300 litri de apă. "Echivalentul unui bloc de beton de 3 tone, lansat cu 250 km/h”, explică locotenent-colonelul Michaël Bernier. Iar cele două turnuri riscau să se prăbușească, a precizat acesta.

"Tehnic este imposibil, irealizabil și cu siguranță total inutil", subliniază acest purtător de cuvânt al Securității civile, încă uimit că o propunere atât de "rizibilă" a putut să invadeze rețelele sociale luni seara, în timp ce pompierii luptau cu flăcările.

Rezervat zonelor nelocuite, astfel de lansări de mari cantități de apă sunt imposibile în zonele urbane, și cu atât mai mult într-un oraș cu densitatea Parisului.

"Imobilele vecine ar fi fost atinse de blocurile de piatră proiectate, să nu mai vorbim că înainte ar fi trebuit evacuat tot locul", insistă Bernier. Imposibil deci de acționat în acest fel luni seara la Notre-Dame, cu 500 de pompieri mobilizați, dintre care unii chiar în clădire.

Chiar și cu un elicopter care nu transportă decât 1.500 de litri de apă, departe deci de volumul îmbarcat pe Canadair, pagubele ar fi fost considerabile: "S-ar fi prăbușit naosul, nu ar mai fi existat contraforturi".

"Lansarea de apă din avioane asupra unui astfel de edificiu ar fi antrenat prăbușirea în integralitate a structurii", a scris luni seara, pe Twitter, Securitatea civilă.

În Statele Unite, ideea unor astfel de lansări de apă a fost testată asupra unui camion în flăcări, pe un drum, povestește locotenent-colonelul Bernier: "După, nu a mai rămas nimic, totul a fost zdrobit".

Încă un lucru făcea imposibilă folosirea de cisterne aeriene: în Franța sunt interzise lansările de noapte, spre deosebire de Australia, spre exemplu: "Acolo, acționezi în sectoare unde prima casă e la 100 kilometri. În cel mai rău caz, omori un cangur!"

Prima ipoteză: incendiul ar fi putut fi declanșat de o sudură

Potrivit unei surse din poliție, citată de Le Parisien, anchetatorii studiază ipoteza unui foc provocat de o lucrare de sudură în proximitatea șarpantei de lemn.

„Notre-Dame e ca o cutie uriașă de chibrituri”, spune Serge Delhaye, expert judiciar în incendii. Acesta arată că șarpanta era foarte veche: în lemnul în descompunere, o scânteie, o sudură sau un scurtcircuit pot provoca un incendiu mocnit neobservabil timp de ore sau chiar zile, care se dezvoltă ulterior într-un incendiu deschis.