Președintele Sudanului, Omar al-Bashir, a fost forțat să demisioneze, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale, care au precizat că în prezent au loc consultări pentru a forma un consiliu de tranziție care să conducă țara.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Președintele Bechir a fost destituit și reținut de armată, scrie AFP.

Trupele militare au fost dislocate în Khartoum, iar televiziunea de stat a anunțat că armata va face în curând un anunț.

Zeci de mii de sudanezi au ieșit pe străzile din centrul Khartoumului, dansând și scandând sloganuri anti-Bashir.

Protestatarii au scandat: "A căzut, am câștigat".

Bashir, fost parașutist, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1989, a reușit să reziste succesivelor crize interne, în ciuda încercărilor Occidentului de a-i slăbi puterea.

Sudan a suferit perioade lungi de izolare din 1993, când Statele Unite au adăugat guvernul Bashir pe lista susținătorilor terorismului, acuzându-l că adăpostește militanți islamiști.

Bashir a fost, de asemenea, acuzat de Curtea Penală Internațională de la Haga pentru genocidul din regiunea Darfur din Sudan în timpul unei insurgențe care a început în 2003.

Actuala criză s-a agravat de la sfârșitul săptămânii, când mii de protestatari au început să campeze în în zona sediului Ministerului Apărării din centrul capitalei, Khartoum, unde este situată reședința lui Bashir.

Confruntări au izbucnit marți între soldații care încercau să protejeze protestatarii și membrii serviciilor de informații și de securitate ce încercau să-i disperseze. Cel puțin 11 persoane au murit în ciocniri, inclusiv șase membri ai forțelor armate, a declarat ministerul informațiilor, citând un raport al poliției.

Începând cu 19 decembrie, Sudanul a fost zguduit de protestele declanșate de încercarea guvernului de a ridica prețul pâinii și criza economică care a condus la deficitul de combustibil și de numerar.

Reprezentații opoziției au cerut armatei să-i ajute să negocieze înlăturarea lui Bashir și începutul tranziției spre democrație.