Autoritățile din Noua Zeelandă anticipează predarea a zeci de mii de arme de foc în schema de răscumpărare a armelor, inițiată după ce parlamentul a aprobat o noua lege privind deținerea de arme de foc, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legislatorii din Noua Zeelandă au votat miercuri, aproape unanim, în ceea ce privește schimbarea legii, la mai puțin de o lună de la atacul armat din Christchurch, catalizatorul acestui proces de modificare legislativă.

Noua legislație interzice utilizarea și transportul celor mai multe modele de arme semi-automate, ale părților care convertesc armele în tipuri semi-automate, existența depozitelor care depășesc o anumită capacitate și deținerea anumitor puști.

Cetățenii au timp până la data de 30 Septembrie să predea armele interzise. Peste 300 au fost deja date poliției, potrivit Șefului Poliției, Staurt Nash.

Având în vedere faptul că Noua Zeelandă nu are legi referitoare la înregistrarea aremlor, autoritățile au declarat că nu sunt sigure la ce număr să se aștepte.

Comisarul adjunct Michael Clement a spus într-o conferință de presă joi că aceasta este o întrebare importantă la care nu au încă răspuns și că "ar putea fi zeci de mii sau chiar mai multe".