"Documentul pervers" prin care Churchill şi Stalin au împărţit Europa de Est va fi prezentat publicului pentru prima dată

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 3 aprilie 2019, 6:24 Actualitate | Internaţional


Churchill, Roosevelt si Stalin
Foto: Wikipedia
"Documentul pervers" prin care Winston Churchill şi Iosif Stalin au împărţit Europa de Est, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi prezentat publicului pentru prima dată. Documentul este scris în octombrie 1944, noaptea târziu, în timpul unei întâlniri udate cu whiskey, la Kremlin, în care Churchill şi Stalin au încercat să "stabilească un acord de principiu" privind modul în care Rusia şi Occidentul urmau a-şi împărţi Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia şi România atunci când Hitler a fost în cele din urmă învins, potrivit The Telegraph, citat de Rador.

Documentul - care va fi prezentat de joi la Arhivele Naţionale britanice în cadrul expoziţiei Britain's Cold War Revealed - arată propunerile olografe ale lui Churchill, conform cărora Ungaria şi Iugoslavia urmau a fi împărţite "50:50?", iar Bulgaria îi revenea 75% Rusiei şi 25% Occidentului. (După cum se vede din fotografia documentului, care însoţeşte textul, România urma să revină în proporţie de "90%" Rusiei şi respectiv 10% Occidentului - n.red.) Stalin pare a fi aprobat sugestiile, scrijelind o bifă albastră mare în partea de sus a manuscrisului.

Mark Dunton, curator-şef al expoziţiei, a spus că Churchill a numit actul "documentul pervers, (care) nu este destinat ochilor publicului" deoarece el şi funcţionarii civili erau conştienţi că ar putea ajunge să fie considerat "câinos".

Dl Dunton a spus: "Acesta a fost rezultatul unor discuţii din orele târzii ale nopţii, dintre Churchill şi Stalin, după ce ambii băuseră o cantitate corespunzătoare de whiskey. Ei încercau să ajungă la un acord de principiu despre sferele de influenţă după război. Eu cred că este important că acest document va fi arătat publicului, deoarece această bucată mică de hârtie are o relevanţă atât de mare. Este de o potenţială relevanţă incredibilă - soarta a milioane de oameni este hotărâtă printr-o trăsătură de condei, în urma unei întâlniri informale. Un ofiţer a spus ulterior că cifrele ar fi putut arăta foarte crude şi câinoase dacă erau văzute de public. Eu cred că Churchill era foarte conştient de asta. Evident, nu toate au ieşit aşa, dar cu toate acestea este un document foarte puternic şi o bucăţică uimitoare din istorie".

Expoziţia, care coincide cu aniversarea creării NATO în aprilie 1949, include şi dosare ale MI5 despre spioni ai Uniunii Sovietice.

Klaus Fuchs, fizician german care a divulgat secrete occidentale cruciale din domeniul atomic Uniunii Sovietice, a fost condamnat la 14 ani de închisoare în 1950, după ce a recunoscut că se face vinovat de spionaj.

În pofida acţiunilor sale trădătoare, Fuchs scrie despre afecţiunea sa pentru britanici, pe ultima pagină a confesiunii semnate de el care poate fi văzută în cadrul expoziţiei dedicate Războiului Rece.

În ianuarie 1950, Fuchs notează: "De când am venit la Harwell am întâlnit britanici de toate felurile şi am ajuns să constat la mulţi din ei o fermitate profund înrădăcinată care le permite să aibă un mod de viaţă decent. Eu nu ştiu de unde izvorăşte această maree şi cred că nici ei nu ştiu, dar este acolo."

Expoziţia dezvăluie detalii ale pregătirilor făcute de guvern pentru cazul lansării unei bombe nucleare deasupra Londrei, inclusiv un bunker de urgenţă în care să fie evacuaţi premierul şi cabinetul, în Corsham, Wiltshire.

Vizitatorii expoziţiei vor primi totodată facsimile ale manualelor "Protejează şi supravieţuieşte" înmânate gospodăriilor britanice spre folosire în cazul unui atac nuclear.

Comentând pe marginea motivului care a dus la decizia Arhivelor Naţionale de a organiza expoziţia, dl Dutton a spus: "Am crezut că acesta este momentul potrivit pentru a face o expoziţie despre Războiul Rece. Eu cred că se manifestă un interes tot mai mare faţă de istoria contemporană, istorie pe care mulţi oameni au trăit-o. Un mesaj implicit pe care vrem să-l transmitem este că istoria pe care ne-o putem aminti este de fapt istorie propriu-zisă şi merită să o explorăm".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23042 vizualizari

 • -16 (22 voturi)    
  bina ca englezii ne pazesc aurul! (Miercuri, 3 aprilie 2019, 8:22)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  sunt de incredere, nu ca rusii!
 • +7 (15 voturi)    
  Este bine (Miercuri, 3 aprilie 2019, 9:54)

  UpNext [utilizator]

  ca acel petic de hartie este expus, in original, publicului, pentru ca multi au crezut (si inca mai cred) ca este doar o fictiune, pentru a justifica influenta sovietica postbelica in estul Europei.

  Ceea ce constituie aspectul cel mai relevant si surprinzator pentru romani, este incredintarea Romaniei de catre WC, care reprezenta pozitia vestului, catre URSS in proportia coplesitoare de 90%. Pana si Bulgaria, slava si ortodoxa ca Rusia, a primit un procentaj mai mic de influenta URSS decat Romania - 75%. De ce?

  Avansez doua motive posibile:
  - geografic, Romania se afla cea mai estica pozitie din Europa, avand granita cea mai mare, ca proportie, cu URSS;
  - Romania, era neinteresanta pentru Europa 'civilizata", fiind perceputa ca un teritoriu marginal cu populatie primitiva, capabil sa furnizeze doar materii prime, brute, similar situatiei din colonii.
  Spre confirmarea acestei ultime ipoteze se situeaza, partial,si actuala pozitie a UE civilizate, inclusiv populatia acesteia, care au o perceptie remanenta putin modificata fata de cea din anii '40.

  Legitim nemultumiti, romanii (in special intelighentia) au virat "generozitatea" lui WC in tradare, ca sa compenseze frustrarea resimtita prin marginalizarea si indiferenta vestului fata de ei...
  • +3 (5 voturi)    
   Gresit. (Miercuri, 3 aprilie 2019, 12:28)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Churchill nu reprezenta ,, pozitia vestului".
   Churchill reprezenta pozitia Imperiului Britanic.
   Documentul se interpreteaza asa:
   URSS / Stalin lasa in pace Imperiul Colonial Britanic si nu promoveaza atacuri subversive cu comunisti pentru Eliberarea Nationala a Indiei s.a.m.d.
   In schimb, Churchill ii lasa lui Stalin Romania s.a.m.d. pentru a face ce vrea cu ea. (Adica Churchill si Anglia va obiecta doar de forma la abuzurile asupra lui Iuliu Maniu etc.) + Flota Imperiului Britanic nu va bloca navigatia marinei comerciale a URSS pe Oceane (adica va fi pace intre cel 2 puteri).
   In Octombrie 1944 nu era clar pentru Churchill daca SUA va reusi sa faca bomba atomica, sau daca bomba nu va fi gata decat in 1950, iar Flota Britanic impreuna cu Armata URSS ar fi putut sa infrunte impreuna SUA daca SUA s-ar fi opus trasarii Europei de Est comform Planului lui Churchill si aceptat de Stalin.
   Intereresant ca imediat dupa aceea Churchill s-a intalni de mai multe ori cu Regele Mihai I, si se pare nu i-a spus nimic de Intelegerea de Impartire cu Stalin. Doar i-a spus lui Mihai I in tomana lui1947 sa ramana la Londra si sa nu se mai intoarca in Romania. (Stia Churchill ce stia ! )
   • -1 (3 voturi)    
    EXACT (Miercuri, 3 aprilie 2019, 15:17)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Cu o precizare - tot ce decidea Winston era intai trimis spre aprobare catre am-ericani. Ca Anglia depindea de Sua, ca era praf. Precum toata Europa Vest,adusa inapoi in evul mediu de razboi. In Europa toate deciziile erau luate de Sua si Urss care isi impartisera continentul. iar Imperiul britanic fsese preluat de Sua.
    • +1 (3 voturi)    
     Gresit. (Miercuri, 3 aprilie 2019, 15:49)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     In octombrie 1944 URSS se putea alia cu Anglia si putea sa arunce SUA afara din Europa. In plus imediat toate cercetarile in domeniul bobei atomice cu care englezii eru tinuti la curent puetau fi livrate URSS.
     Daca Churchill vroia (desigur aliat cu Stalin) el putea sa intoarca armele si sa dezarmeze trupele SUA din Anglia in cateva ore.
     Anglia avea vreo 40 de milioane de oameni. SUA mai avea in Anglia doar cateva sute de mii de militari.
     Iar Armata SUA din Europa ar fi fost incercuita de catre englezi si URSS si distrusa / capturata instantaneu. Mai ales daca se astepta mai intai prabusirea finala a lui Hitler. Dar cand Hitler a cazut Roosevelt era deja mort.
     Iar cu Truman nu mai era cazul pentru ,,Intoarcerea armelor contra SUA" . Truman era de etnie engleza si se intelegea bine cu Churchill.
     Nu e nici o dovada ca Churchill i-a spus lui Roosevelt, pana ce acesta a murit, ce cuprinde ,,Impartirea pe Hartie de la Moscova din Octombrie 1944 impreuna cu Stalin"
     • -1 (3 voturi)    
      discutabil (Miercuri, 3 aprilie 2019, 16:14)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      1-Ce 40 milioane oameni in Anglia??? La ce te ref??
      2-Roosevelt din anii 30 manifesta o stranie simpatie pt.Stalin, ii zicea "my partner Uncle Joe". Sunt carti pe aceasta controversa.
      3-De ajutorul colosal lend-lease dat de Sua Rusiei 1941-1945 ce parere ai? Stii in ce a constat?
     • 0 (0 voturi)    
      strania relatie FDR-Stalin (Miercuri, 3 aprilie 2019, 16:16)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      https://www.csmonitor.com/Books/Book-Reviews/2015/0305/Roosevelt-and-Stalin-details-the-surprisingly-warm-relationship-of-an-unlikely-duo
      • +1 (1 vot)    
       Nu e nimic fundamentat aici. (Miercuri, 3 aprilie 2019, 20:41)

       Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Roosevelt a fost ,,prieten" cu Stalin pentru ca il dorea ca aliat impotriva lui Hitler.
       Hitler, odata mort, nu mai dadea nici un motiv ca Roosevelt sa mai fie prieten cu Stalin. Oricum, la Yalta in 1945, Stalin a profitat din plin de boala lui Roosevelt si nu s-a comportat deloc cu el ca si cand ar fi fost un prieten.
       Oricum, in octombrie 1944 Roosevelt era bolnav si pe moarte. Churchill astepta atunci moartea lui Roosevelt in urmatoarele luni. De aia si-a si permis ,,sa faca pe nebunul" cu ,,Hartia de Partaj" cu Stalin.
       • -1 (1 vot)    
        anul (Joi, 4 aprilie 2019, 10:23)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

        admiratia lui FDR pt. stalin data din 1933, cand hitler nu detonase razboiul
        • +1 (1 vot)    
         Stalin dupa ce (Joi, 4 aprilie 2019, 11:30)

         Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

         l-a alungat pe Trotki a pozat in ,,comunist moderat" pentru Occident (inclusiv pentru Roosevelt) pentru a obtine Licente si Documentatie spionata pentru productia de tancuri si alte echipamente + sa poata vinde in Occident multe din tablourile / piese de arta mostenite de la lmperiul Tarist.
         Practic grosul artei rusesti din muzeele din SUA a venit vanduta de Stalin in aceasta perioada.
         Linia de productie de tractoare Ford (ulterior tancuri), de la Staligrad, cam tot din 1933 provine, (din ce imi amintesc).
         Stalin era un om siret. L-a lasat sa scape pe Trotki in strainatate si sa faca propaganda contra lui Stalin special ca sa para Stalin ca e un ,,comunist moderat" care va ,,deschide" URSS. In realitate totul a fost o mascarada. Scopul era precis : Obtinerea de Tehnologie Occidentala + Ascunderea Inarmarii masive a URSS in scopul pregatirii Atacului Militar Decisiv asupra Centrului / Vestului Europei.
  • 0 (0 voturi)    
   O adaugare (Joi, 4 aprilie 2019, 15:24)

   rana [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Cred ca afirmatia "au o perceptie remanenta putin modificata fata de cea din anii '40." este valabila nu doar din din anii '40 ci inca de pe vremea lui Decebal...
 • +1 (7 voturi)    
  Și in zilele noastre au loc aceleași (Miercuri, 3 aprilie 2019, 10:33)

  Rescator [utilizator]

  tranzacții odioase,care vor fi făcute publice de
  mafioții politici peste 100 de ani.Dictatorul malefic și toxic și gașca lui pretoriană fac parte din Marele Plan
  al distrugerii României.
 • -5 (5 voturi)    
  nu churchill a dispus (Miercuri, 3 aprilie 2019, 11:33)

  Toni_Romania [utilizator]

  Churchill a facut la Yalta ceea ce deja dispusese ROOSEVELT in 1943, la conferinta Casablanca (aia pt. stabilire zone de influenta postbelice, ca dupa Stalingrad se stia ca GER era terminata). Atunci Roosevelt a dat in sclavaj lui Stalin 50% din Europa. Dar istoria vbeste numai de faza cu "biletelul", afacerea Churchill-Stalin. Sa nu fie cumva pomenit Roosevelt in aceasta afacere. Sefii de stat si regii nu decideau deci nimic in 1944, Europa era gata impartita juma-juma de Usa si Urss.
  Cititi"Agonia Romaniei 1944-1948" de N. Baciu (1990). Zice acolo.
  • +3 (7 voturi)    
   Bati campii. (Miercuri, 3 aprilie 2019, 12:59)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   La CasaBlanca in 1943 (inainte de Teheran) Roosevelt a impus lui Churchill ca se va merge pana la ,,Capitularea Neconditionata a Celui de al IIl-lea Reich." Nu s-au facut partitii de influenta.
   CasaBlanca a fost doar o intalnire de rutina pe pamantul Marocului proaspat ocupat de SUA si Anglia.
   De fapt a fost doar o intalnire de ,,propaganda si inspectie" in Maroc.

   La CasaBlanca a dat Roosevelt catre URSS in ,,sclavaj" 50 % din Europa ?. Vorbesti numai prostii.
   Arata ce zic documentele semnate la CasaBlanca !.
 • 0 (2 voturi)    
  2014 - 2016 a insemnat refacerea hartiutei (Miercuri, 3 aprilie 2019, 19:44)

  Itsoc [utilizator]

  e greu sa nu observi cum tot blocul de Est a intrat in iliberalism si dictatura deodata, urmare a unei alte intelegeri intre administratia americana si cea rusa care s-au decis sa refaca zona tampon intra UE si Rusia.

  Acum 3-4 ani se mentiona de asemenea notiunea de europa cu doua viteze. De atunci a inceput potopul iar faptul ca Dragnea n-a cedat la absolut nicio presiune arata ca are spatele asigurat de entitati mult mai mari decat Europa.
  Nu degeaba "consilierii" lui sunt israelieni (aka. CIA/Mossad).

  E acelasi biletel iar la cum stau lucrurile, pare ca Romania a castigat iarasi cea mai atroce situatie. Polonia, Ungaria, au dictaturi dar inca se construieste, se investeste dar Romania e condamnata la parjol etern. Biata tara, victima a geopoliticii si a propriei mosteniri genetice.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by