Cererea de buget din partea Agenţiei americane de Apărare Antirachetă, în valoare de 9,4 miliarde de dolari pentru bugetul pe 2020 - deşi puţin mai mică decât bugetul de anul trecut, de 9,9 miliarde de dolari - menţine multe eforturi din anii anteriori pentru apărarea ţării şi contracararea ameninţărilor regionale, dar nu reflectă unele dintre ambiţiile majore expuse în recent lansata Revizuire a Apărării Antirachetă (MDR), scrie Defense News citat de Rador.

Sistemul AegisFoto: Stratfor

Revizuirea Apărării Antirachetă, întârziată doi ani, lansată în ianuarie, enumeră straturi de senzori de apărare antirachetă plasaţi în spaţiu şi drone înarmate cu laser, ca parte a unei liste de dorinţe pentru capabilităţile de apărare antirachetă, dar aceste noi dorinţe nu sunt evidenţiate în rezumatul agenţiei în cererea de buget pe 2020 (FY2020), publicată pe 12 martie.

Lipsa de noi eforturi de a realiza ambiţiile MDR ar putea fi parţial datorată faptului că revizuirea a solicitat un număr semnificativ de studii în următoarele şase luni, pentru a obţine claritate cu privire la calea de urmat pentru o varietate de eforturi potenţiale de apărare antirachetă, cum ar fi dezvoltarea şi plasarea în spaţiu a unei serii de interceptoare de rachete, capabile să amplifice apărarea etapizată, precum şi alte tehnologii de urmărire şi diferenţiere. Cu atât de multe perspective, bugetul FY20 pare familiar. Acest buget, la fel ca şi cel de anul trecut, vizează creşterea fiabilităţii şi robusteţea sistemului actual, construind în acelaşi timp capacităţi şi capabilităţi şi dezvoltând tehnologia pentru a combate ameninţările avansate cu rachete.

Apărarea internă

Agenţia de Apărare Antirachetă/MDA solicită 1,2 miliarde de dolari în bugetul pe 2020 pentru a continua extinderea sistemului de apărare la sol, GMD, proiectat pentru a contracara o ameninţare în evoluţie accelerată cu rachete balistice intercontinentale din Coreea de Nord (ICBM). MDA a primit finanţare anul trecut, pentru a extinde parcul de interceptoare GMD, sau GBI, de la 44 la 64 în silozuri, la două poligoane de rachete la Fort Greely, Alaska, cerând 926,4 milioane de dolari în 2019, pentru extinderea sistemului. Conform solicitării MDA, agenţia intenţionează să echipeze 20 de sisteme GBI cu vehiculul său letal reproiectat (RKV). Agenţia solicită suma de 412,4 de milioane de dolari în 20 pentru a dezvolta RKV. RKV va spori performanţa actualului vehiculul letal exoatmosferic, care a întâmpinat dificultăţi cu testele. MDA planifică, de asemenea, un test major al sistemului GMD în anul 2020, care ar trebui să compenseze testul aşteptat în 2019 al sistemului, în care două interceptoare GBI vor fi lansate (care sunt mai realiste din punct de vedere operaţional) împotriva unei ameninţări cu rachete balistice intercontinentale (ICBM). Acest test se va concentra pe demonstrarea eficacităţii unei modernizări a dispozitivului de rapel al GBI, a declarat Michelle Atkinson, directorul interimar pentru operaţiuni al MDA, la Pentagon, pe 12 martie.

MDA solicită 98,1 milioane de dolari pentru programul de testare, plus 9,5 milioane de dolari pentru reproiectarea GBI împotriva uzurii, şi testarea sistemului, şi alte 153,2 milioane de dolari pentru întreţinere şi susţinere. În plus, MDA va continua să finanţeze radarul de bandă X plasat pe mare, solicitând 128,2 milioane de dolari în 2020. Atkinson a spus că radarul a petrecut 500 de zile fără vizite în port. Radarul este aşteptat să stea 305 de zile pe mare şi 60 de zile în port, pentru întreţinere în 2020. Se aşteaptă ca o calotă de înlocuire să fie amplasată în 2021. De asemenea, MDA planifică amplasarea iniţială a radarului său cu rază lungă de diferenţiere la Clear Air Force Station, Alaska, în 2020, iar agenţia solicită 136,4 milioane de dolari pentru acest proiect. Se aşteaptă ca radarul să fie pe deplin operaţional în 2022. MDA avansează în planul său de a înfiinţa un radar de apărare internă în Hawaii şi solicită 247,7 milioane de dolari în 2020 de ani pentru a îmbunătăţi capabilitatea de diferenţiere a ameninţărilor şi pentru a spori capacitatea sistemului de apărare a GMD pentru protecţia statului insular. Amplasarea iniţială este aşteptată în 2023. Agenţia continuă, de asemenea, planurile de a adăuga un radar de diferenţiere în Pacific, la reţeaua sa de apărare stratificată din regiune. MDA solicită 6,7 milioane de dolari în 2020 de ani pentru a dezvolta programul şi a-l amplasa în intervalul de timp 2026, dar încă nu a stabilit încă o locaţie pentru radar.

Apărarea regională

Pentagonul continuă să se concentreze asupra sistemelor de apărare antirachetă Aegis şi a sistemelor Aegis Ashore din România şi Polonia, precum şi asupra sistemului de apărare teritorială de înaltă altitudine (THAAD) şi a sistemului de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, pentru apărarea regională, şi pentru a avea o varietate de radare poziţionate strategic. Agenţia solicită 727,5 milioane de dolari pentru eforturile sistemului BMD Aegis, inclusiv integrarea rachetei SM-3 Block IIA în sistemul de arme BMD Aegis. Finanţarea este, de asemenea, solicitată pentru efectuarea unui test de zbor al capabilităţii SM-3 Bloc IIA în 2020, după o serie de eşecuri cu teste ICBM. Întregul program de testare BMD Aegis necesită 169,8 milioane de dolari, conform solicitării. De asemenea, agenţia intenţionează să cheltuiască 697,8 milioane de dolari în 2020 pe contracte de achiziţii de rachete SM-3.

MDA ar dori să cheltuiască 302,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea THAAD în 2020, pentru a include eforturile de a asocia capabilităţile Patriot şi THAAD, finanţate şi anul trecut, ca parte a unei necesităţi operaţionale venind din Coreea de Sud. De asemenea, agenţia doreşte să obţină 425,9 milioane de dolari pentru a achiziţiona încă 37 de interceptoare THAAD după un mare efort suplimentar anul trecut. O altă sumă de 99,8 milioane de dolari este solicitată în 2020 de ani pentru a menţine operaţiunile THAAD, incluzând cele două baterii desfăşurate în Guam şi în Coreea de Sud.

Întârzieri

Cererea de buget a MDA recunoaşte mai multe întârzieri în programele-cheie. Echiparea sistemului GBI cu 20 de vehicule letale reproiectate, RKV, este întârziată cu doi ani. Agenţia a reprogramat revizuirea designului sistemului de la sfârşitul anului 2018 până în 2020, conform documentelor bugetare. "În timp ce designul general al RKV este matur şi robust, MDA nu doreşte să intre în Critical Design Review (CDR) înainte ca designul RKV complet să îndeplinească toate cerinţele", afirmă rezumatul bugetului MDA. "Am trecut printr-o revizuire preliminară a designului, în timp ce ne-am apropiat de revizuirea critică a proiectării la sfârşitul anului trecut", a declarat Jon Hill, directorul adjunct al MDA, în timpul unui briefing la Pentagon. "Nu credeam ca echipă guvernamentală că eram fost gata să facem acest pas în revizuirea critică a proiectării şi, prin coordonarea în cadrul departamentului, până la subsecretarul pentru cercetare şi inginerie, am stabilit că cel mai bun lucru pe care trebuie să-l facem este să revenim şi să evaluăm acel design şi să ne lăsăm timp pentru a face acest lucru corect".

Hill a adăugat, făcând aluzie la eforturile anterioare cu vehiculul letal din exoatmosferic din sistemul GMD: "Am putea face ceea ce fac unele programe şi ceea ce a făcut Agenţia de Apărare Antirachetă cu mulţi ani în urmă, adică să avansăm şi să producem ceea ce avem şi apoi să ne ocupăm de problemele de fiabilitate a echipamentelor şi să erodăm încrederea vehiculului militar. Ştim că acesta este un pas greşit". Planul este de a efectua primul test de zbor controlat al RKV în 2022, cu un test de zbor de interceptare în 2023 şi un al doilea test în 2024. Ca urmare a întârzierii revizuirii critice a designului RKV, planul de a finaliza instalarea celor 20 de sisteme noi GBI la Greely va avea o întârziere până în 2025. În plus, era aşteptat ca radarul din Pacific să fie lansat în 2024, dar acum se aşteaptă ca acesta să fie lansat în 2026, conform unui diapozitiv prezentat în timpul briefingului MDA la Pentagon. Conform solicitării de anul trecut, agenţia a planificat să efectueze verificări la baze în 2019.

Sistemul Aegis Ashore din Polonia este întârziat şi nu va atinge capacitatea operaţională înainte de 2020. Baza trebuia să atingă capacitatea operaţională anul trecut. Potrivit lui Hill, au existat întârzieri în construirea bazei, nu legate de calitatea construcţiei, ci mai degrabă din cauza problemelor meteorologice, a lipsei de materiale disponibile şi a necesităţii de mai mulţi lucrători la faţa locului. Aceste probleme au fost rezolvate, a confirmat el.

Strat de senzori în spaţiu

Finanţarea agenţiei pentru amplasarea în spaţiu rămâne concentrată asupra experimentului său privind evaluarea distrugerii în spaţiu, SKA, şi solicită 27,6 (milioane) de dolari în 2020 de ani pentru a continua efortul. SKA utilizează o reţea de senzori găzduită de sateliţii comerciali, care sunt desfăşuraţi de la sfârşitul anului calendaristic 2018, pentru detectarea şi urmărirea ameninţărilor cu rachete. SKA va fi folosit în viitorul test al sistemului GMD, potrivit lui Hill. În 2020, agenţia va evalua ce măsuri vor fi necesare pentru a adăuga acest sistem la sistemul operaţional de apărare împotriva rachetelor balistice. MDA continuă, de asemenea, să finanţeze operaţiunile sateliţilor şi susţinerea Sistemului de urmărire şi supraveghere spaţială, STSS, solicitând 35,8 de milioane de dolari în 2020 pentru a menţine sateliţii, lansaţi pentru prima dată în 2009, pe orbită. În timp ce MDR solicită un studiu pentru a examina stratul de senzori amplasaţi în spaţiu, Hill nu a putut să spună dacă MDA, Pentagonul sau un alt serviciu ar putea prelua conducerea oricăror eforturi, odată ce se obţine claritate privind calea de urmat. Dar, fără o cale clară, finanţarea şi proiectele au rămas în concordanţă cu priorităţile din 2019.

Noi tehnologii

Înţelegând fezabilitatea unui strat de interceptoare de rachete în spaţiu, MDA investeşte într-o nouă linie de efort, experimentând tehnologia armelor cu fascicul de particule neutre. "MDA va aborda gradarea laserului investind în tehnologia de componente laser necesară pentru a demonstra eficienţa laserelor electrice", afirmă rezumatul MDA.