Maia Sandu şi Andrei Năstase, cei doi copreşedinţi ai blocului ACUM (format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr - PPDA), au anunţat marţi că resping invitaţia Partidului Socialiştilor al preşedintelui Igor Dodon de a forma o alianţă în Parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, potrivit Radio Chișinău. Mai mulți experți de la Chișinău consideră că cea mai logică alianță de guvernare ar fi între democrați și socialiști, inclusiv pentru faptul că cele două formațiuni ar fi avut o colaborare nescrisă și în Parlamentul precedent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o conferință de presă la care au participat majoritatea deputaților aleși pe listele ACUM, liderii au respins invitația Partidului Socialiștilor de a iniția discuții, după ce au respins o propunere similară și din partea Partidului Democrat.

Liderii blocului ACUM susțin că invitația la discuții care le-a fost adresată atât de Partidul Democrat, cât și de Partidul Socialiștilor nu ar fi fost sinceră, scopul real fiind acela de a găsi o explicație pentru o viitoare coaliție dintre cele două partide sau chiar organizarea alegerilor parlamentare anticipate, odată cu cele locale, preconizate pentru începutul acestei veri.

Blocul ACUM a chemat însă deputații din noul Parlament să susțină un pachet legislativ care presupune demiterea mai multor funcționari care ar urma să fie înlocuiți cu persoane independente față de actuala guvernare, modificarea sistemului electoral și altele.

Socialiștii - care dețin 35 de mandate din totalul de 101 - i-au invitat pe liderii blocului ACUM la sediul formațiunii lor pentru a începe discuții despre o eventuală alianță în Parlament. Ei au anunțat și câteva principii pe care s-ar baza o viitoare coaliție, între care garantarea statalității și neutralității Republicii Moldova, consolidarea parteneriatului cu Rusia și a relațiilor cu UE și SUA. Socialiștii nu au precizat dacă intenționează să discute și cu Partidul Democrat, a doua forță din Legislativ, cu 30 de mandate.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, trei formațiuni politice - Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul ACUM - au obținut un număr aproximativ egal de mandate. Partidul Democrat, aflat la guvernare, a invitat încă la scurt timp după scrutin Blocul ACUM la discuții, care de asemenea au fost refuzate. Și PDM a anunțat câteva principii pentru viitoarea alianță, unele fiind similare cu cele ale socialiștilor.

Mai mulți experți de la Chișinău consideră că cea mai logică alianță de guvernare ar fi între democrați și socialiști, inclusiv pentru faptul că cele două formațiuni ar fi avut o colaborare nescrisă și în Parlamentul precedent. Totuși, deși negocierile încă nu au început, experții nu exclud și posibilitatea ca partidele parlamentare să nu ajungă la un numitor comun, astfel încât să fie provocate alegeri anticipate.