Parlamentul german a aprobat schimbarea unei legi controversate care interzicea ”reclama” la avorturi. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susțin că noua lege nu merge suficient de departe în asigurarea dreptului la informație, informează DW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bundestagul german a adoptat joi cu o majoritate de 371 la 277 revizuirea controversatei legi a avortului, cunoscută sub denumirea de Paragraful 219a. Noua prevedere le permite doctorilor și spitalelor să menționeze pe site-urile lor web dacă fac avorturi la cerere sau nu.

Legea, percepută de comunitatea medicală drept o interdicție de a face publicitate, împiedica medicii să menționeze că fac avorturi. Legea revizuită încă le interzice doctorilor și spitalelor să precizeze metodele de avort pe care le pun la dispoziția pacienților.

Femeile care își doresc să consulte lista completă a clinicilor, spitalelor și a doctorilor care fac această intervenție medicală. Această listă este furnizată de Centrul Federal pentru Educație pentru Sănătate.

Social democrații, parteneri în coaliția de guvernare, și-au dorit ca Germania să renunțe la Paragraful 219a în întregime, însă creștin democrații Angelei Merkel au refuzat.

Partidele din opoziție (FDP, Verzii și Partidul Stângii) au făcut și ele apeluri la renunțarea la paragraful controversat.

Cu toate acestea, ministra justiției, Katarina Barley, susține că noua măsură este ”un compromis bun”.

Multe organizații feministe susțin că, atâta timp cât legea încă există, accesul la informație medicală sigură este periclitat, iar femeile disperate sunt stigmatizate.

Multe dintre spitalele cu administrație catolică din Germania nu oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, iar procedura este în continuare tehnic ilegală. În practică, pe de altă parte, avorturile sunt permise încă din 1976, deoarece prevederile legale lasă o portiță de interpretare în acest sens.