Combatanți arabi și kurzi sirieni, susținuți de coaliția internațională, se confruntă luni cu o rezistență îndârjită din partea sutelor de jihadiști din gruparea Stat Islamic (SI), încercuiți în ultima zonă pe care o controlează în Siria, scrie AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

În a treia zi a asaltului "final" lansat de Forțele Democratice Siriene (FDS) împotriva jihadiștilor, în provincia estică Deir Ezzor, o coloană de fum negru se ridică deasupra teatrului operațiunilor, în apropiere de satul Baghouz.

O rachetă a fost lansată spre pozițiile jihadiștilor, în timp ce un avion al coaliției internaționale conduse de Washington survolează zona.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 și proclamarea unui "califat" în vaste regiuni cucerite în Siria și în Irakul vecin, jihadiștii, slăbiți de multiple ofensive, jihadiștii s-au refugiat în apropiere de granița irakiană.

Sâmbătă, FDS a lansat "bătălia finală" împotriva a 500 - 600 de jihadiști retrași în acest sector, potrivit acestei alianțe care este susținută la sol și în aer de forțele coaliției internaționale.

"FDS progresează lent în acest 'buzunar' al SI", a afirmat ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO). Lunetiști, mine și tuneluri săpate de jihadiști încetinesc operațiunile.

"SI a lansat un contra-atac", a precizat un purtător de cuvânt al FDS, Mustefa Bali. A urmat riposta - tiruri de rachete și lovituri aeriene care au vizat pozițiile jihadiștilor.

SI are "zeci de ostatici din FDS", a mai spus acesta.

Jihadiștii fugari

Zeci de mii de persoane, în principal familiile jihadiștilor, au fugit din calea luptelor în ultimele două luni în sectoare controlate de FDS, care încearcă să identifice potențialii jihadiști care încearcă să se amestece printre civili.

În condițiile în care SI este pe punctul de a fi înfrânt, soarta liderului său, Abou Bakr al-Baghdadi, este necunoscută.

Acesta a fost dat mort în mai multe rânduri, iar un mesaj audio atribuit lui a fost difuzat ultima oară în august 2018.

Asaltul final asupra SI reprezintă astăzi cel mai important front al războiului din Siria.

Regimul lui Bashar al-Assad, susținut de Rusia, controlează acum aproape două treimi din țară, după victoriile în lanț împotriva rebelilor și jihadiștilor. Iar luptele pe alte fronturi au scăzut în intensitate.

Anunțul retragerii americane

Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump a vorbit despre "eliberarea" iminentă a "100%" din teritoriile altădată controlate de SI”, adăugând că un "anunț formal" în acest sens ar putea interveni foarte rapid.

O înfrângere a SI deschide calea dezangajării, anunțată în decembrie de Trump, celor circa 2.000 de militari americani trimiși în Siria pentru a lupta împotriva jihadiștilor.

Dar, în absența unui angajament antiterorist susținut, SI nu ar avea nevoie decât de 6 până la 12 luni pentru a reveni pe scenă și a "recuceri teritorii restrânse", a avertizat armata americană într-un raport publicat în februarie.

Cu excepția ultimei redute din estul sirian, SI nu mai are acum decât combatanți dispersați în vastul deșert care se întinde din centrul țării la Deir Ezzor.

În ciuda acestor înfrângeri, grupul ultraradical reușește în continuare să efectueze atacuri sângeroase.

Potrivit analiștilor, SI a început operațiunea de transformare în organizație clandestină, ascunzându-se în deșert sau dezvoltând "celule în adormire" în teritoriile pierdute.

Declanșat în 2011, conflictul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de morți.