O listă a “vestelor galbene” și-a anunțat intenția să-și prezinte candidatura la alegerile europene, în Franța, avad-o cap de listă pe Ingrid Levavasseur, una din figurile acestei mișcări sociale, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un comunicat, “adunarea de inițiativă cetățenească” (RIC) a difuzat o listă de zece nume în vederea constituirii unei liste complete de 79 de candidați până la “mijlocul lui februarie” pentru scrutinul din 26 mai, a precizat unul din oficialii săi.

“Am putea foarte bine să avem 79 de candidați de astăzi, dar am decis să fim deschiși participării. Va fi un vot intern între candidații actuali pentru a desemna celelalte locuri”, a dat asigurări Hayk Shaninyan, o altă figura importantă a “vestelor galbene” care susține această lista, dar nu figurează pe ea deocamdată. “Intenționăm să o depunem oficial la jumătatea lui februarie”, a afirmat el dând asigurări că lista de candidaturi este deschisă “tuturor cetățenilor”.

Ingrid Levavasseur, o infirmieră de 31 de ani din l'Eure, în Normandia (vest), a renunțat recent să devină cronicar din partea “vestelor galbene” pe canalul BFM TV după ce a primit amenințări. Printre cele zece nume de pe listă, ceilalți candidați au între 29 și 53 de ani, profesii diferite (șefi de mici întreprinderi, operatori, juriști, casnice sau funcționari).

De la mijlocul lui noiembrie, “vestele galbene” protesteatză regulat în multe orașe franceze pentru a se opune politicii sociale și fiscale a guvernului. Această inițiativă se adaugă unui proiect de listă anunțat în decembrie de cântărețul Francis Lalanne sub numele “adunarea vestă galbenă cetățenească”, care nu a mai comunicat în ultimele săptămâni.

Potrivit unui sondaj Elabe publicat miercuri, o listă “veste galbene” este creditată cu locul al treilea, cu 13% din voturi, după La République en Marche, partidul lui Emmanuel Macron, și Rassemblement național (extrema dreaptă). Aceste sondaje nu se referă totuși cu precizie la lista “veste galbene” anunțată miercuri.