Uniunea Europeană i-a condamnat luni pe șeful Direcției de Informații (GRU), pe adjunctul său, dar și pe doi agenți găsiți responsabili pentru otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal cu agent neurotoxic în martie 2018, în Salisbury, Regatul Unit, relatează AFP.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

Consiliul de miniștri ai UE a decis sancționarea acestora cu blocarea activelor în UE și interzicerea de a călători în UE, a anunțat UE într-un comunicat.

GRU este condus de către Igor Kostyukov, care are mai mulți adjuncți.

Sancțiuni similare au fost impune și entității siriene responsabilă de dezvoltarea și fabricarea de arme chimice, Centrul pentru Studii și Cercetare Științifică, dar și pentru cinci oficiali sirieni, implicați în mod direct în activitatea Centrului.

Cele nouă persoane - patru ruși și cinci sirieni - precum și Centru de Cercetare sunt primii sancționați sub noul regim de măsuri restrictive împotriva folosirii și proliferării armelor chimice creat pe 15 octombrie 2018, a spus EU.

Ambasadorii Uniunii Europene au fost de acord miercuri să impună sancțiuni atât unor persoane, cât și unei entități, acuzată de atacuri cu arme chimice.

Pe lângă Serghei Skripal și fiica sa Iulia, alte două persoane au fost contaminate în iunie în regiunea Salisbury de aceeași substanță, o femeie decedând în iunie.

Moscova neagă orice implicare în aceste incidente. De asemenea, cei doi suspecți Alexander Petrov și Ruslan Boșirov susțin că au vizitat orașul Salisbury, dar ”în calitate de turiști”.