Talibanii au avertizat joi Statele Unite că riscă o înfrângere comparabilă cu cea suferită de sovietici în anii 80 dacă nu părăsesc Afganistanul, în momentul în care Washingtonul prevede o reducere puternică a prezenței sale în această țară, scrie AFP.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 39 de ani de la invazia țării de către URSS, talibanii au avertizat SUA că riscă aceeași "umilință".

Sovieticii au pus capăt în 1989 unui deceniu de ocupație a Afganistanului, țară care a căzut apoi pradă războiului civil și ascensiunii talibanilor.

"Fiți atenți la înfrângerea sovietică în Afganistan și renunțați să bravați forța caracterului afganilor", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid, într-un mesaj.

Insurgenții nu au răspuns anunțului, el însuși neconfirmat oficial de Washington, potrivit căruia Statele Unite intenționează să reducă în scurt timp la jumătate prezența militară în Afganistan.

Dar un comandant taliban s-a declarat "mai mult decât satisfăcut". Rebelii au cerut de mult timp retragerea trupelor străine din țară pentru a participa la negocieri de pace.

Acest anunț surpriză, intervenit pe fondul eforturilor pentru relansarea negocierilor de pace cu talibanii, a luat prin surprindere numeroși diplomați și responsabili politici de la Kabul. Numeroși afgani se tem de căderea fragilului guvern afgan și de reizbucnirea războiului civil.