"Consiliul UE din decembrie intenţionează, conform tradiţiei, să traseze semnale clare privind temele prioritare ale agendei europene. Acest Consiliu European are o semnificaţie politică specială deoarece se desfăşoară cu 5 luni înainte de alegerile europene", a declarat Preşedintele Consiliului Giuseppe Conte, în timpul sesiunii informative de la Cameră în vederea Consiliului UE, potrivit Rainews, citat de Rador.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

"La Consiliul European va trebui să se ia în considerare orizontul politic al unei Europe în schimbare, în care nevoia cetăţenilor de a se putea baza pe instituţii din ce în ce mai atente la echitate este foarte clară. Acesta este motivul pentru care propunem o Europă mai sigură şi mai corectă".

"Observăm cu profund respect dezbaterea democratică în curs de desfăşurare la Londra, 'dar în acelasi timp la mai puţin de trei luni' de la Brexit, este nevoie ca ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să se petreacă într-o manieră ordonată, pentru a oferi claritate şi certitudine cetăţenilor şi companiilor italiene implicate''. "Vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a ne pregăti chiar şi pentru scenariul, pe care nu ni-l dorim, al unei retrageri fără acord''.

''Trebuie să depăşim acest rigorism miop care pretinde că combate o stare de instabilitate prin măsuri care ajung în schimb s-o favorizeze. Europa trebuie să urmărească un raport echilibrat între reducere şi schimbul de risc."

"Consiliul va trebui să examineze adoptarea unor măsuri concrete în baza celor decise la reuniunea din iunie: cer partenerilor europeni un management cu adevărat european al migraţiei. Povara debarcărilor nu poate plana doar asupra ţărilor de sosire". "Trebuie să avem o coordonare europeană: în ceea ce priveşte migranţii salvaţi în mare, este nevoie de un efort comun, de o redistribuire reală în care ţările de sosire nu trebuie lăsate singure. Al treilea punct care priveşte repatrierile în ţările de origine a persoanelor salvate în mare, este nevoie de o europenizare a repatrierilor".

"Noi considerăm că este esenţial să existe o atenţie adecvată la dimensiunea externă a imigraţiei, inclusiv pe plan financiar. Fondul Africa merită o refinanţare substanţială. De asemenea, este necesară o abordare integrată în ceea ce priveşte finanţarea managementului migraţiei''.

"Este inacceptabilă o revizuire a reformei azilului. Fără reformarea Regulamentului Dublin, aprobarea altor legislaţii avansate ar fi o vulnerabilitate politică şi ar fi chiar contraproductivă din punct de vedere tehnic".

"Italia intenţionează să fie în concordanţă cu abordarea europeană, dar este convinsă că sancţiunile împotriva Rusiei nu sunt un instrument în sine, ci un mijloc pentru a soluţiona criza din Ucraina şi a readuce confruntarea la masa tratativelor".

"Dialogul cu UE este crucial. În aceste săptămâni nu am întrerupt niciodată canalele de dialog, am lucrat pentru a apropia poziţiile şi a explica coerenţa manevrei (proiectul de lege privind bugetul) şi efectele pozitive ale acesteia pe termen mediu asupra fibrei socio-economice".

"Nu voi merge la Bruxelles cu cartea de vise, ci cu întregul spectru al proiectului reformator al guvernului''.

''Avem de-a face cu o manevră (proiectul de lege privind bugetul) care va determina creşterea economică a Italiei. Suntem convinşi că trebuie efectuată într-o manieră durabilă în ceea ce priveşte drepturile".

''Dacă populismul înseamnă reducerea decalajului dintre oamenii de rând şi elite, atunci revendicăm această definiţie şi recunoaştem că suntem populişti'', a conchis premierul Italiei.