Pactul mondial al Națiunilor Unite asupra migrației a fost aprobat luni la Marrakesh (Maroc), după proclamarea orală și cu tradiționala lovitură de ciocan, în fața a circa 150 de țări reunite în conferință interguvernamentală, scrie AFP.

migranti din America CentralaFoto: Captura video

Subliniind "eforturile" pentru a se ajunge la acest pact, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut țărilor semnatare să "nu cedăm în fața fricii sau a falselor narațiuni" legate de migrație.

În cadrul dezbaterilor, el a denunțat "numeroasele minciuni" legate de textul care a stârnit numeroase critici din partea naționaliștilor și a partizanilor închiderii granițelor.

Acest text, care își propune să întărească cooperarea internațională privind o „migrație sigură, ordonată”, urmează să facă obiectul unui ultim vot de ratificare în 19 decembrie, în cadrul Adunării generale a Națiunilor Unite.

Conferința de la Marrakesh reprezintă o etapă pur formală a acestui proces dar subiectul a stârnit dezbateri ample, în condițiile în care circa 20 de țări au anunțat retragerea sau înghețarea deciziei privind acest Pact.

Aproape 160 dintre cele 193 de țări reprezentate la ONU au fost anunțate la ONU, circa o sută fiind reprezentate la nivel de șefi de stat, de guvern sau miniștri.

Luni dimineața, era încă imposibil de cunoscut în detaliu lista celor prezenți sau absenți, în absența unei statistici oficiale.

Neconstrângător, Pactul enumeră principiile - apărarea drepturilor omului, ale copiilor, recunoașterea suveranității naționale - și lista propunerilor pentru susținerea țărilor care se confruntă cu fluxuri de migranți - schimb de informații și expertize, integrarea migranților etc. Sunt interzise detențiile arbitrare, arestările fiind autorizate doar ca ultim recurs.

Apărătorii drepturilor omului le consideră insuficiente, în special în ceea ce privește accesul migranților la ajutoarele umanitare și serviciile de bază sau asupra drepturilor muncitorilor migranți.

Criticii acuză însă încurajarea unui flux necontrolat de migranți.

România a susținut pactul

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat, la propunerea Guvernului României, Memorandumul cu tema ,,Participarea delegației României la Conferința interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migrație sigură, ordonată și reglementată”.

Prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziții de susținere din partea României a Compactului Global pentru Migrație (CGM), în forma convenită în urma negocierilor.

SUA, principalul adversar

Statele Unite, care s-au retras de la elaborarea textului în decembrie 2017, apreciind că este contrar politicii de imigrație a președintelui Donald Trump, au lansat vineri o nouă salvă împotriva Pactului și a oricărei forme de "guvernanță mondială".

"Deciziile privind securitatea granițelor, asupra a cine este admis pentru reședință legală sau cine obține cetățenia, figurează printre cele mai importante decizii de suveranitate pe care o țară le poate lua", a afirmat misiunea diplomatică a ONU, într-un comunicat.

Statele Unite au fost extrem de active în ultimele luni pentru a-și promova opinia în rândul mai multor țări semnatare, în special din Europa, potrivit diplomaților ONU.

La acest stadiu, nouă țări s-au retras din proces, după ce aprobaseră textul în 13 iulie, la New York - Austria, Australia, Chile, Cehia, Republica Dominicană, Ungaria, Letonia, Polonia și Slovacia - în timp ce alte șapte țări au invocat consultări interne - Belgia, Bulgaria, Estonia, Israel, Italia, Slovenia și Elveția.

În Belgia, decizia premierului Charles Michel de a se duce la Marrakesh a aruncat în aer coaliția de guvernare cu naționaliștii flamanzi.

În întreaga lume, numărul migranților este estimat la circa 258 de milioane, respectiv 3,4% din populația mondială.