​​Strategia agresivă de negociere a președintelui Trump s-a axat pe două fronturi luni, când Casa Albă a presat China să-și urmeze imediat angajamentele făcute în weekend, în timp ce se luptă simultan cu parlamentarii pentru pactul fragil propus de America de Nord, relatează The Washington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luni, directorul Consiliului Economic Național al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat că Trump așteaptă concesii imediate din partea Chinei, ca parte a unui pachet larg de schimbări pe care ambele țări au convenit să le urmeze în cadrul summitului G20 din Argentina.

În același timp, propunerea comercială actualizată a Americii prezentată de Trump se confrunta cu o recepție nefavorabilă pe Capitol Hill, unde ambele partide au opinii puternice cu privire la natura comerțului cu China, fapt la care se adaugă și victoria recentă a democraților care-și preiau acum funcțiile în .

Ambele discuții, conduse în mare parte de Trump și de reprezentantul comerțului american Robert E. Lighthizer, se află în centrul agendei Casei Albe și ar putea avea implicații profunde pentru economia globală în cazul în care negocierile vor eșua.

Discuțiile purtate de Trump sunt, de asemenea, pline de confuzie și ambiguitate, complicând respectarea termenelor stabilite de președinte. Descrierea furnizată de Casa Albă pentru acordul său cu China s-a schimbat luni, iar un legiuitor proeminent a prezis că Congresul va bloca propunerea.

,,Fiecare negociere creează o incertitudine enormă în următoarele trei până la șase luni", a spus David Dollar, care a servit ca emisar financiar principal al Departamentului de Trezorerie în China în timpul administrației lui Obama. El a spus că modalitatea în care discuțiile separate vor fi "rezolvate va avea un impact mare asupra economiei în următorii doi ani".

Casa Alba si oficialii chinezi au descris termenii acordului obtțnut sâmbăta în mod diferit, iar unele dintre obiective par necunoscute.

Trump, de exemplu, a scris într-un post Twitter, duminică seara, că China a fost de acord să ,,reducă și să elimine" toate tarifele la importurile auto americane, o schimbare care ar putea avea implicații majore pentru companiile americane care transportă mașini în străinătate.