Italia încearcă să dea dovadă de forță pentru a pune capăt crizei din Libia în încercarea de a stopa migrația și de a promova stabilitatea în Africa de Nord. Este prima dată când facțiunile rivale din Libia și puterile internaționale au purtat discuții din luna mai a acestui an, informează DW.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

Facțiunile rivale din Federația Libia și liderii mondiali s-au adunat luni la Sicilia pentru două zile de discuții găzduite de Italia în încercarea de a lansa un proces politic pentru stabilizarea țării nord-africane.

Conferința de la Palermo intenționează să susțină eforturile ONU de a pune bazele unei conferințe naționale la începutul anului 2019, urmată de alegeri și de măsuri de avansare a reformelor economice și de securitate pentru a uni țara africană.

Pentru Roma, adunarea este privită ca fiind crucială pentru a exercita o influență asupra fostei sale colonii, care a fost împărțită între guvernele rivale care au fost apoi înlăturate de militie și împovărate de criminalitate, evenimente care au transformat Libia într-o rampă de lansare a migranților în Europa, aceștia ajungând adesea în Italia.

,,Conferința de la Palermo reprezintă un pas fundamental în stabilizarea Libiei și în ceea ce privește securitatea întregii Mediterane", a declarat premierul italian, Giuseppe Conte, săptămâna trecută.

La summitul de la Paris din mai, guvernul recunoscut la nivel internațional, Guvernul Acordului Național (GNA), și figura marcantă din estul Libiei, Khalifa Haftar, au convenit să organizeze alegeri pe 10 decembrie, dar această dată este acum privită ca fiind nerealistă.