Asia are cele mai dure sancțiuni împotriva consumului de droguri și a traficului de droguri, dar peisajul juridic se schimbă în mai multe țări în care canabisul sau marijuana, nu demult considerate ca dând naștere unor practici inacceptabile, devin o industrie lucrativă, transmite scmp.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Thailanda, unde traficul de marijuana este ilegal, Parlamentul a pus în mișcare planuri de legalizare a medicamentului pentru uz medical. La 9 noiembrie, Adunarea Legislativă Națională a depus o propunere de reclasificare a marijuanei ca drog legal și a permite vânzarea și posesia reglementată a acesteia. Marijuana poate deveni disponibilă pentru utilizare cu licență înainte de sfârșitul anului, potrivit The Washington Post.

O astfel de decizie ar transforma țara din Asia de Sud-Est în epicentrul unei industrii înfloritoare, iar avocații susțin că piața legală de marijuana din Thailanda ar putea aduce 5 miliarde de dolari la buget până în 2024.

Malaezia, care a eliminat recent pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, inclusiv traficul de droguri, a început discuții informale în cabinet cu privire la legalizarea marijuanei medicale, concurând alături de Thailanda pentru a deveni prima țară asiatică care permite folosirea acestui medicament.

,,Vedeți țări precum India, Sri Lanka, Nepal și Bhutan, care devin și ele interesate să accepte în parte canabisul medical, pentru că văd cât de mulți bani câștigă restul companiilor și țărilor din lume", a spus Jelsma, directorul Institutului Transnațional pe politici publice cu privire la medicamente.

,,Bineînțeles, este mai dificil să monitorizăm China - [dar poate exista] interes pentru cannabisul medical, deoarece aceasta are deja o industrie uriașă de cânepă".

Piața emergentă din Asia este alimentată de promisiuni de beneficii economice și de acceptarea tot mai răspândită- la nivel global și regional - a legalizării marijuanei și canabisului cu scop medical.