La o lună după sinuciderea unui preot în nord-vestul Franței, un al doilea prelat, tot în vârstă de 38 de ani și vizat și el de o anchetă privind "suspiciuni de agresiune sexuală" asupra unor minori sub 15 ani, a fost găsit spânzurat sâmbătă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Părintele Pierre-Yves Fumery a fost descoperit sămbătă, spânzurat, în presbiteriul său din localitatea Gien (centru). Bărbatul, care a devenit preot în 2014, a fost trimis în această regiune la sfârșitul lui 2017.

Această nouă sinucidere intervine într-un context delicat pentru Biserica catolică din Franța, acuzată că încearcă să minimizeze cazurile de abuzuri sexuale.

Luni, episcopul de Orléans, Monseniorul Blaquart, a evocat în fața presei "un moment de încercare tragică și de suferință" pentru catolicii francezi.

Acesta a explicat că oamenii au alertat celula "de ascultare a rănilor" din dioceză în 7 septembrie. Aceștia au spus că au fost martorii unor "comportamente nepotrivite față de adolescenți de 13, 14 ani". Monseniorul Blaquart a evocat în special o "proximitate fizică", un "comportament nepotrivit cu o fată pe care a luat-o în brațe și a dus-o de mai multe ori cu mașina".

Potrivit episcopului, "niciunul dintre gesturile menționate nu obliga la sesizarea justiției". Acesta a adăugat că i-a cerut preotului să se retragă o vreme și să părăsească Gien.

O recomandare urmată de acesta, care a revenit în 8 octombrie în Gien, cu acordul episcopului, dar cu "interdicția de a intra în contact cu persoanele respectiv", a precizat acesta.

În paralel, mărturiile martorilor au fost transmise serviciilor sociale, care au efectuate anchete în aceste familii.

Procuratura din Montargis a confirmat că o anchetă preliminară pentru "suspiciuni de agresiune sexuală asupra unor minori sub 15 ani" a fost deschisă în 21 septembrie în urma unor "informații preocupante".

Potrivit procuraturii, preotul a lăsat o scrisoare în care își cere scuze. "Dar niciun element din dosar nu permite afirmația că gestul său este legat de ancheta", potrivit procuraturii.

"Informații preocupante ar putea lăsa să se înțeleagă că adolescenți ar fi putut fi victimele unor comportamente nepotrivite, dar care nu țin de infracțiuni penale, de agresiuni, de violențe", a precizat procurorul Loïc Abrial.

În urmă cu o lună, preotul Jean-Baptiste Sèbe s-a spânzurat în podul bisericii din Rouen (nord-vest). Acesta era acuzat de o femeie de comportamente sexuale indecente și de agresiune asupra fiicei sale majore.

Nimic nu a fost adus la cunoștința poliției înainte de sinucidere. O anchetă preliminară pentru agresiune sexuală a fost deschisă. Tânăra de 21 de ani care a denunțat comportamentul preotului nu a depus plângere.

În condițiile în care scandalurile de abuzuri sexuale în Biserica catolică se multiplică în întreaga lume, personalități politice și victime au cerut crearea în Franța a unei comisii independente de anchetă preliminară. Propunerea a fost însă respinsă săptămâna trecută de Senatul francez.