Administraţia Donald Trump consideră că livrarea de către Rusia asistemelor de rachete S-300 Sirieiar fi o "escaladare semnificativă" a crizei şi cere Moscovei să reanalizeze decizia, relatează Mediafax.

Rachete rusesti S-300Foto: kremlin.ru

"Credem că oferirea sistemelor S-300 Guvernului sirian ar fi o escaladare semnificativă din partea Rusiei şi o decizie despre care sperăm, dacă relatările de presă sunt corecte, că ar trebui să fie reanalizată", a declarat John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională.

"Nu trebuie să fie neînţelegeri. Partea responsabilă pentru atacurile asupra Siriei şi Libanului, partea responsabilă de doborârea avionului rus este Iranul", a subliniat John Bolton, citat de agenţia Reuters.

Oficialul american a admis că este necesar un proces politic pentru soluţionarea conflictului militar din Siria, precizând însă că trupele americane vor fi menţinute pe teren atât timp cât Iranul este implicat în criza siriană. "Nu avem de gând să ne retragem atât timp cât trupele iraniene sunt în afara frontierelor Iranului, mă refer şi la intermediari şi la miliţii susţinute de Iran", a spus Bolton.

Iranul şi mişcarea Hezbollah, finanţată de Teheran, oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. Israelul efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând în principal poziţii militare iraniene sau transporturi de armament. În cursul unui raid israelian, artileria antiaeriană siriană a doborât din greşeală un avion militar rus. Moscova a atribuit vina Israelului.

John Bolton a atras atenţia că Statele Unite vor riposta "puternic" dacă Siria va utiliza din nou armament chimic.

Administraţia Vladimir Putin va oferi armatei siriene sisteme antiaeriene S-300, pentru suplimentarea capacităţilor militare după doborârea accidentală a avionului rus Iliuşin Il-20, un incident pentru care Rusia a atribuit vina Israelului. "Un sistem antiaerian modern S-300 va fi oferit armatei siriene în două săptămâni. Este capabil să intercepteze armament aerian de la distanţa de peste 250 de kilometri şi poate lovi simultan mai multe ţinte", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a subliniat că sistemele de rachete S-300 vor consolida puternic capabilităţile armatei siriene. "Subliniez că, la cererea părţii israeliene, noi am suspendat în 2013 livrarea de sisteme S-300 pe care eram pregătiţi să le livrăm după ce armata siriană efectuase instruirea. Acum, situaţia s-a schimbat, iar vina nu este a noastră", a spus Şoigu.

Rusia a acuzat Israelul de "acţiuni iresponsabile şi neprietenoase" care au condus la doborârea de către artileria siriană a avionului militar rus, incident soldat cu 15 morţi.