Președintele în funcție din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din această țară, însă opoziția a anunțat că va contesta în instanță rezultatul alegerilor, care au fost marcate de violențe și nereguli, relatează postul BBC News, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit comisiei electorale, Mnangagwa a câștigat 50,8% din voturi, în timp ce Nelson Chamisa, candidatul opoziției, a obținut 44,3%, astfel că nu mai este necesară organizarea unui al doilea tur de scrutin.

Alianța Mișcarea pentru Schimbarea Democratică (MDC), care îl sprijină pe Chamisa, a anunțat că va contesta în justiție rezultatul, afirmând că numărătoarea efectuată de comisia electorală nu poate fi verificată.

Cel puțin șase persoane au fost rănite, iar alte 14 au fost rănite, în urma protestelor de miercuri, manifestanții acuzând partidul de guvernământ Uniunea Națională Africană din Zimbabwe - Frontul patriotic (Zanu-PF) că a fraudat alegerile. Armata a intervenit în forță pentru a dispersa manifestanții, astfel că joi nu s-au mai desfășurat acțiuni de protest notabile.

Potrivit rezultatelor la alegerile legislative, Zanu-PF, formațiune aflată la guvernare de 38 de ani, a obținut o majoritate parlamentară categorică.

Alegerile de luni sunt primele organizate după ce armata a preluat controlul țării, în noiembrie 2017, forțându-l să demisioneze pe Robert Mugabe, care a condus statul Zimbabwe de la proclamarea independenţei, în anul 1980.

Zimbabwe se confruntă cu probleme economice și sociale severe. Aproximativ 90% dintre cetățenii țării nu au un loc de muncă.