Guvernul mexican a cerut marţi Statelor Unite să întărească frontiera lor comună pentru a opri fluxul ilegal de arme care intră în ţară, ca răspuns pentru Donald Trump, care criticase criminalitatea crescândă din ţara vecină din America Latină, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dacă ar blinda frontiera (de sud) a Statelor Unite, acest lucru ar împiedica intrarea ilegală în Mexic de arme şi bani proveniţi din activităţi ilegale. Scăderea drastică a omuciderilor s-ar vedea aproape imediat", a declarat ministrul de interne mexican, Alfonso Navarrete, într-o conferinţă de presă.

Într-un measj pe Twitter marţi dimineaţa, preşedintele american se folosea de numărul record de omucideri din 2017 din Mexic pentru a-şi justifica încă o dată voinţa de a avea o frontieră mai sigură cu vecinul său.

Întrebat într-o conferinţă de presă despre spusele preşedintelui american, preşedintele ales mexican, Lopez Obrador, a vrut să fie conciliant şi a pledat pentru "dialog".

Potrivit cifrelor guvernului, 28.711 de omucideri au fost înregistrate în Mexic în 2017, numărul cel mai ridicat de la crearea acestei statistici în 1997.

Şi în 2018, violenţa s-a intensificat cu 15.973 de crime înregistrate în primul semestru.

Mexicul este lovit de un val de violenţă legată de crima organizată în traficul de droguri. Potrivit ministrului de interne, principala sa sursă de aprovizionare o reprezintă banii şi armele care vin din Statele Unite.

În timpul campaniei prezidenţiale, Donald Trump făcuse apel la construirea unui zid de-a lungul celor peste 3.000 Km ai frontierei sudice, care, după părerea lui, trebuie plătit de Mexic pentru a stopa trecerea migranţilor ca şi traficul de droguri.

Lopez Obrador a declarat că nu vrea "să vorbească despre acest subiect". "Noi nu avem acest cuvânt (zid, n. red.) pe ordinea de zi. Ceea ce vreau este o relaţie amicală", a insistat el.

Mexicul, Statele Unite şi Canada sunt în plin proces de renegociere a tratatului de liber-schimb nord-american. ALENA este crucial pentru Mexic, care exportă 80% din bunurile sale, în principal bunuri ale industriei prelucrătoare ca maşini, dar şi produse agricole, spre Statele Unite.

"Pentru a face faţă fenomenului migraţiei şi insecurităţii în ţară şi la frontieră, căutăm un acord favorabil creşterii economice şi creării de locuri de muncă", a declarat dl Obrador în legătură cu aceste negocieri care au fost reluate săptămâna trecută.

"Credem că vom ajunge la un acord în zilele următoare, sperăm, cât mai repede posibil".