Oficialii UE și-au pierdut toate speranțele că acordul de Brexit cu Marea Britanie va putea fi semnat la Consiliul European din luna octombrie, relatează cotidianul britanic The Independent, citând surse din cadrul Uniunii Europene, notează Mediafax.

BrexitFoto: Captura YouTube

La nivel declarativ, cele două părți speră să ajungă la un acord în ceea ce privește condițiile retragerii Marii Britanii din UE și viitoarele relații până la următoarea reuniune a Consiliului, în octombrie.

Oficialii de la Bruxelles au afirmat că este improbabil să se ajungă la un acord în doar trei luni și jumătate, în condițiile unui impas aproape complet în ceea ce privește discuțiile privind Brexit.

Potrivit acestora, disputele politice din interiorul Guvernului Theresa May reprezintă un obstacol major în calea negocierilor pe tema Brexit.

Un oficial anonim de la Bruxelles a declarat: "Nu există în acest moment nicio speranță pentru luna octombrie".

"În primul rând, Marea Britanie trebuie să decidă ce dorește, apoi trebuie să existe o discuție aici și, chiar dacă este acceptabilă, există procese care trebuie să aibă loc mai înainte ca toată lumea să fie de acord să meargă mai departe", a completat oficialul.

O altă sursă europeană a declarat pentru The Independent: "În acest moment considerăm luna decembrie ca fiind o opțiune mai probabilă, dar există semne de întrebăre cu privire la cât timp mai rămâne pentru ca acordul să fie ratificat la timp, înainte de luna martie".

Teoretic, Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. Pentru respectarea acestui termen, documentele pe tema Brexit trebuie finalizate până în octombrie 2018, astfel încât să poată fi ratificate în timp util.