Statele Unite au redevenit anul trecut prima țară pentru cereri de azil din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în fața Germaniei, care se afla în frunte din 2013, subliniază miercuri un raport al organizației, care îndeamnă statele să nu “ignore îngrijorarea publicului” legată de subiectul sensibil al imigrației, potrivit Le Temps, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cererile de azil au crescut cu 26% în Statele Unite anul trecut, până la 330.000 în total, afirmă OCDE în raportul “Perspectivele migrațiilor internaționale”, publicat când administrația Trump cere fermitate inflexibilă la frontiere, provocând un scandal legat de separarea familiilor imigranților fără acte.

În Germania, o scădere cu 73%

În același timp, Germania a înregistrat o scădere cu 73% a cererilor de azil față de recordul din 2016, până la 198.000 în total, notează raportul. Urmează Italia (127.000 de cereri), Turcia (124.000) și Franța (91.000).

În total, țările OCDE au primit 1,64 de milioane de cereri în 2017, o “scădere sensibilă” față de anul precedent (1,23 milioane), potrivit organizației, care precizează că trebuie adăugați la aceste cifre cei 550.000 de sirieni instalați în Turcia fără să trebuiască să ceară azil.

Vârful se îndepărtează

“Ne îndepărtăm de vârful crizei refugiaților” când provocarea era ajutorul de urgență, pentru a intra într-o “fază complexă”, în care integrarea este prioritatea, afirmă în introducerea sa Stefano Scarpetta, director al afacerilor sociale la OCDE. Or, aceasta presupune “provocări”, notează el, căci “criza refugiaților a sporit îngrijorările opiniei publice privind presupusele avantaje ale migrațiilor”.

O concurență pentru locurile de muncă slab calificate

Pentru prima dată, OCDE încearcă să evalueze consecințele asupra locurilor de muncă ale acestor sosiri de refugiați, amintind că studiile anterioare au concluzionat că există un efect “modest” pe termen lung pe piața muncii.

Dar pe termen scurt, populația activă ar putea crește “cu 0,4% până în decembrie 2020”. În Germania, numărul șomerilor ar putea “crește cu circa 6%” și în anumite țări “în care afluxul de refugiați este important” (Suedia, Germania, Austria) impactul va fi “mai vizibil” pentru categoriile aflate în concurență cu refugiații pe piața muncii, în special bărbați cu pregătire slabă.

“Chiar dacă această sub-grupă de populație este relativ restrânsă, o nouă deteriorare ale rezultatelor sale pe piața muncii, legată de concurența cu refugiații (…) ar putea atrage o puternică degradare a opiniei publice privind impactul mediu al refugiaților asupra economiei”, avertizează OCDE.