Venezuelenii au votat azi în cadrul unor alegeri prezidențiale în care, actualul presedinte Nicolás Maduro era preconizat să câștige, în ciuda faptului că a prezidat în timpul uneia dintre cele mai mari prăbușiri economice din istoria latino-americană.

Alegeri VenezuelaFoto: Colaj foto

Potrivit Romania Libera, Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale din Venezuela, a declarat John Sullivan, adjunct al secretarului de stat american, citat de Reuters. Oficialul american a afirmat că reacţia la scrutin va fi discutată luni, la o reuniune a G20 la Buenos Aires.

SUA au în vedere posibilitatea extinderii în domeniul petrolier a sancţiunilor împotriva regimului de la Caracas. Sullivan a arătat că trebuie evitate măsurile care ar afecta poporul venezuelean şi că sunt vizaţi doar oficialii.

"Nu dorim să facem rău ţării într-un fel care ar fi greu de remediat după restabilirea democraţiei", explicat el.

Potrivit Știrile ProTv, cele 14.638 secţii de vot s-au deschis la ora locală 06.00 (10.00 GMT), și s-au închis la ora 18.00 (22.00 GMT). Circa 20,5 milioane de alegători au fost înscrişi pe liste pentru acest scrutin anticipat, care se va desfăşura într-un singur tur.

Mandatul prezidenţial este de şase ani, viitorul şef al statului urmând să intre în funcţie în ianuarie 2019.

Prezența oamenilor la vot a fost relativ redusă în Caracas, chiar și în zone în care guvernul se bucura în mod normal de susținere și în care susținătorii lui Maduro s-au implicat în campanie, cerând oamenilor să participe la vot.

Coaliția principală a opoziției, MUD, a cerut boicotarea alegerilor, declarând că este o fraudă și că Maduro va fi în mod inevitabil declarat câștigător.

Nicolás Maduro

Nicolás Maduro

Nicolás Maduro

Foto: Google

Timp de cinci ani la putere,din 5 martie 2013 până în prezent, dl Maduro a prezidat producția de petrol, hiperinflația, foametea și corupția. Economia a scăzut cu circa 40% de la preluarea mandatului. El acuză o conspirație americană cu scopul de a distruge economia independentă de petrol a Venezuelei, dar nu a furnizat încă nicio dovadă, scrie Financial Times.

Partid politic: Partidul Socialist Unit din Venezuela

Opinia susținătorilor lui Maduro

"Opoziția poate spune ceea ce vrea. Votăm pentru Maduro, cel mai bun președinte din istoria noastră ", a spus José Graterol, în vârstă de 55 de ani, în timp ce se afla în coada aflată în fața unei secții de votare, din Petare, o colibă întinsă pe dealuri cu vedere spre centrul orașului.

Henri Falcón

Henri Falcón

Henri Falcón

Foto: Google

Falcón a fost guvernatorul fostului președinte, Hugo Chávez. El provine din același partid socialist ca și președintele Maduro, insa în 2010 acesta i-a parasit pe socialisti pentru a se alătura opoziției. Dl Falcón afirmă că singura modalitate de a scapa de președintelui Maduro este prin alegeri. El crede că majoritatea venezuelenilor vor să scape de președintele controversat - și că ar trebui să li se acorde șansa să-l voteze, scrie BBC.

Partid politic: Progressive Advance

Opinia sustinatorilor lui Falcón

"Avem nevoie de o schimbare", a spus domnul Rodríguez. "Falcon a fost un bun guvernator. Avem nevoie de cineva care să ne poată aborda problemele - lipsa de hrană, închiderea companiilor - și cu acest guvern nu există șansa de a obține investiții străine. Guvernul a expropriat atât de multe companii, iar statul nu le conduce bine ".