Experții americani în informații încearcă să construiască un profil al personalității lui Kim Jong Un pentru a-i oferi președintelui Donald Trump un avantaj în cadrul unui dintre cele mai importante summituri de după Războiul Rece, arată o analiză Reuters.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Dar misiunea lor - de a-l descifra pe liderul nord-coreean - despre care puțină lume chiar știe ceva - este extraordinar de grea.

Respecând lunga tradiție de ”înarmare” a președinților americani cu dosare politice și psihologice despre lideri străini înainte de discuții cruciale, analiștii guvernamentali adună orice informație pot despre Kim și modifică evaluările anterioare privind resorturile interioare ale dictatorului nord-coreean, au dezvăluit Reuters oficiali din Statele Unite.

În parte, ei se bazează pe impresia pe care și-a făcut-o despre el directorul CIA, Mike Pompeo, care acum câteva săptămâni a devenit primul oficial din Administrația Trump care s-a întânit cu Kim.

Pompeo, ales de Trump să devină următorul secretar de stat, s-a întors de la Phenian cu impresia că tânărul lider nord-coreean este ”un tip deștept care își face temele” înainte de discuții, potrivit unui oficial american.

Potrivit surselor Reuters, profilul personalității lui Trump va include și informațiile adunate după discuții cu alții care au interacționat cu Kim: fostul star NBA Dennis Rodman, foști colegi de la școala elvețiană la care a studiat și emisari sud-coreeni.

Toate acestea sunt folosite pentru a aduce la zi dosarul guvernamental privind comportamentul, motivațiile, personalitatea și calitățile de lider ale lui Kim, menit să-i ajute pe Trump și pe echipa să realizeze o strategie pentru prima întâlnire din istorie dintre un lider american și unul nord-coreean.

Un reprezentant al Casei Albe a refuzat să dea detalii, spunând însă că ”este în desfășurare un efort deosebit al întregului guvern pentru a pregăti summitul președintelui”, ce urmează să aibă loc la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie.

În ciuda eforturilor, informațiile la prima mână sunt limitate - ”o cutie neagră”, spune o persoană avizată - în special din cauza penuriei de spioni și de informatori de la fața locului și a dificultății spionajului cibernetic într-o țară unde utilizarea internetului este minimală.

Când Kim a venit la putere, CIA a prezis că domnia lui va fi scurtă. Șapte ani mai târziu, evaluarea a fost abandonată și a cum este văzut ca un lider viclean și neîndurător.

”Un actor rațional”

Consensul care începe să apară în SUA este similar cu concluzia la care au ajuns mulți experți din afară. El este considerat drept un ”actor rațional”, spun oficiali americani, nu drept un ”țăcănit total” (total nut job), cum l-a calificat mai demult Trump.

El își dorește să devină cineva pe scena internațională, dar principalul scop este ”supraviețuirea regimului” și perpetuarea dinastiei sale, ceea ce sugerează că va fi greu să fie convins să renunțe complet la arsenalul nuclear, spun sursele Reuters.

El este destul de necruțător ca să-și execute rudele, dar acum se simte că are controlul puterii destul de bine pentru a risca o întâlnire cu Trump.

În privința personalității sale, se crede că seamănă mai mult cu bunicul Kim Il Sung decât cu retrasul său tată.

Faptul că și-a trimis sora la Olimpiada de Iarnă din Coreea de Sud în Februarie și apariția soției sale în public în timpul unei vizite a unei delegații sud-coreene la Phenian în martie arată că încearcă să-și umanizeze imaginea în străinătate.

Ascuns de opacitatea extremă a Coreei de Nord, Kim a creat probleme deosebite pentru agențiile de spionaj americane care încearcă să-l descifereze. Dan Coats, directorul NAtional Intelligence din SUA a spus într-un discurs de luna aceasta că adunarea de informații privind regimul nord-coreean este una dintre cele mai dificile posibile.

Experții americani vor studia îndeaproape cuvintele și limbajul trupului lui Kim la summitul istoric de vineri cu președintele sud-coreean Moon Jae In.

Analiștii serviciilor secrete din SUA au petrecut ani de zile examinand istoria familiei lui Kim, discursurile, istoria familiei, fotografii și imagini video, iar acum analizează cu atenție imaginile și informațiile privind întâlnirile cu oficiali sud-coreeni și chinezi.

Autoritățile americane au intervievat și dezertori din Coreea de Nord și au recurs chiar și la surse de informații de mâna a doua, precum memoriile unui bucătar japonez de sushi care a lucrat la un moment dat pentru familia Kim, potrivit mai multor oficiali și experți.

Pe lângă dificultățile de realizare a profilului lui Kim, oficialii americani spun că o provocare este și să-și dea seama cât să-i spună lui Trump, cunoscută fiind lipsa sa de răbdare pentru ședințe detaliate și documente cu multe pagini.

Mai mult, la fel de greu va fi și să-l convingă să nu acționeze pe baza instinctului, așa cum face adesea cu lideri străini.

Cei care vor face prezentările le vor limita la variante scurtate, însoțite de fotografii, hărți, desene și clipuri video, au susținut sursele Reuters. Nu ar fi prima oară când serviciile secrete s-au folosit de materiale vizuale pentru a-l ajuta să fie la curent cu ce se întâmplă în Coreea de Nord.

La începuturile mandatului său, lui Trump i-a fost arătată o machetă la scară a poligonului de teste nucleare nord-coreean, cu vârful muntelui detașabil și cu o miniatură a Statuii Libertății înăuntru pentru ca președintele american să înțeleagă cât de mare este poligonul, potrivit dezvăluirilor a doi oficiali. Casa Albă a refuzat să comenteze aceste informații.