Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că ar putea elibera cei doi militari greci reținuți în martie dacă Grecia va extrăda opt persoane acuzate că sunt soldați ai rețelei FETO, condusă de clericul musulman Fethullah Gulen, care au cerut azil autorităților de la Atena după tentativa de lovitură de stat, relateazăThe Guardian. Grecia a refuzat propunerea.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Premierul elen Alexis Tsipras a cerut, la începutul lui aprilie, Turciei, stat aliat în cadrul NATO, să elibereze doi militari greci reţinuţi în urmă cu peste o lună pe teritoriul turc şi a acuzat Ankara de escaladarea tensiunilor.

Erdogan a găsit în schimb o soluție care a inflamat și mai mult autoritățile grecești, propunându-le să extrădeze în schimbul celor doi militari opt persoane care au cerut azil Atenei, după tentativa de stat din iulie 2016.

”Ne-au cerut să le dăm soldații greci și le-am spus că ”dacă faceți o astfel de cerere, ar trebui să ne dați soldații FETO implicați în lovitura de stat”, a spus Erdogan.

”Dacă ne sunt înmânați, vom lua în considerare (cererea Greciei)”, a spus liderul la canalul NTV.

Erdogan l-a acuzat pe Gulen că a orchestrat tentativa de stat din iulie 2016, iar termenul FETO este un acronim pentur a descrie miscarea clericului musulman Fethullah Gulen.

Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a respins oferta duminică, descriind schimbul ca fiind ”de neconceput”.

”Este regretabil că ar putea fi o astfel de confuzie între soldați care sunt reținuți în mod arbitrar și cetățeni turci care au primit azil politic conform regulilor de drept internațional”, a spus Pavlopoulos.

Cei doi militari, un locotenent şi un soldat, rătăceau la 1 martie la graniţa dintre Grecia şi Turcia. Ei spun că au trecut din greşeală graniţa în Turcia în timpul unei misiuni de căutare a unor presupuşi imigranţi ilegali, însă un tribunal din Turcia i-a inculpat pentru tentativă de spionaj militar şi a dispus închiderea lor pentru trecerea ilegală a frontierei.

Cele două state vecine au relaţii tensionate, printre altele din cauza Ciprului divizat etnic şi a drepturilor în Marea Egee.