Ucraina este pregătită să ofere Rusiei un coridor pentru retragerea trupelor acesteia din Transnistria, a declarat marţi reprezentantul special al Kievului în procesul de reglementare a diferendului transnistrean Viktor Krâjanovski, care a apreciat totodată că Moscova nu pare dispusă să le retragă, relatează agenţia de presă Unian, citată deAgerpres.

Exercitiu al soldatilor rusi din TransnistriaFoto: Captura YouTube

Ucraina este de acord cu retragerea trupelor ruseşti din Transnistria prin teritoriul ucrainean, a declarat Viktor Krâjanovski în cadrul unei dezbateri pe tema 'Capcanele reglementării transnistrene: cum să le evităm?', desfăşurată marţi la Kiev. Ucraina, la fel ca Rusia fac parte din formatul de negocieri privind reglementarea transnistreană 'cinci plus doi' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE ca observatori).

'Chiar şi astăzi suntem gata ca teritoriul nostru să fie folosit în acest scop, deoarece poziţia noastră principială este că trupele ruse trebuie să fie retrase din Transnistria, ele ar fi trebuit retrase demult de acolo', a afirmat diplomatul ucrainean, reiterând că poziţia Kievului în această problemă este neschimbată şi, prin urmare, Ucraina este pregătită să ofere toată asistenţa posibilă în acest scop.

Moscova însă nu va admite desființarea așa-zisei misiuni de menținere a păcii din Transnistria, potrivit vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Mai mult decât atât, el a lăsat să se înțeleagă că opinia oficialităților de la Chișinău cu privire la prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova nu are nicio importanță pentru Kremlin, potrivitRadio Chișinău.

„Noi nu vom admite degradarea statutului Transnistriei, unde locuiesc conaționalii noștri, și nu vom accepta desființarea misiunii noastre de pacificare”, a scris Rogozin într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, postat în replică la solicitarea premierului Pavel Filip cu privire la asigurarea unui „coridor verde” prin Ucraina necesar pentru retragerea trupelor ruse.