Parlamentari francezi și ruși au prezentat joi la Paris un raport comun privind relațiile dintre Paris și Moscova, exprimându-și dorința de a menține un "dialog", în ciuda divergențelor actuale, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este pentru prima oară când doua parlamente se întâlnesc pentru a redacta un raport împreună”, a subliniat Christian Cambon (Republicanii, dreapta), președintele comisiei pentru Afaceri externe a Senatului francez.

Acesta a precizat că „dialogul este necesar” în această „perioadă dificilă”.

Raportul este publicat în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron, care l-a primit pe omologul său rus Vladimir Putin la Paris anul trecut, va efectua o vizită în Rusia la sfârșitul lunii mai.

Cele două țări au multiple dezacorduri pe scena internațională, legate în special de Crimeea și Siria.

"Munca noastră împreună este foarte pozitivă și un exemplu de urmat”, a estimat președintele comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației ruse, Konstantin Kosacev.

"Niciun mare dosar internațional nu va putea fi rezolvat fără Rusia”, a spus Cambon.

"Vrem să avem cu omologii noștri ruși un dialog franc, un dialog fără ambiguități, un dialog exigent. În raportul nostru, cerem Rusiei să respecte dreptul internațional”, a comentat acesta.

Raportul este împărțit în șase părți în care cele doua comisii însărcinate cu Afacerile externe în fiecare cameră își expun analizele asupra relațiilor politice, economice și culturale dintre cele două țări, însoțite uneori de comentariile celeilalte părți. Redactat în franceză și în rusă, „este un document oficial în Franța și în Rusia”, a subliniat Kosacev.

Raportul rezultă dintr-o inițiativă a președintelui Senatului Gérard Larcher (Republicanii) care a vizitat Moscova în februarie 2015 și care a propus dezvoltarea cooperării între cele două camere.