Vladimir Putin a fost confirmat masiv la conducerea Rusiei, duminica, 18 martie. Reinnoirea mandatului sau ii face fericiti pe unii dintre vecinii occidentali ai Federatiei. Iata o mica selectie a comentariilor publicate in presa, potrivit Rador.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Serbia: Putin face bine Rusiei

La Belgrad, cotidianul "Blic" asigura ca "rusii traiesc mai bine sub Putin decat inainte de dezmembrarea Uniunii Sovietice in anii '90. De asemenea, el a redat Rusiei rolul unei mari puteri mondiale pe scena internationala. [...] Chiar si acuzatiile de ingerinta a Rusiei in alegerile din SUA sau de influenta a acestuia asupra Brexitului, a separatistilor catalani sau a numeroaselor alte alegeri din Europa nu au facut altceva decat sa-i sporeasca popularitatea", subliniaza cotidianul sarb.

Republica Ceha: efectul mobilizator al cazului Skripal

La Praga, "Lidove Noviny" considera ca Vladimir Putin "a exploatat perfect evenimentele care agita astazi lumea pentru a-si mobiliza concetatenii". Cotidianul ceh este de parere ca "apogeul acestei campanii de mobilizare a fost incercarea de lichidare a tradatorului de patrie, fostul spion Serghei Skripal. Kremlinul a stiut sa se foloseasca de aceasta tragedie umana pentru a-i convinge pe ultimii alegatori ezitanti ca de Putin depinde existenta Rusiei. Caci, potrivit unei versiuni vehiculate in mass-media rusa, MI6 britanic l-ar fi otravitpe Skripal, la ordinul americanilor, pentru a-i acuza pe bietii rusi, a-l rasturna de la putere pe Putin si pentru a ocupa tara de la Kaliningrad la Vladivostok. Din fericire, pentru a face fata acestei amenintari ca si altora, Vladimir Vladimirovici a fost acolo".

Polonia: o veste proasta pentru Europa

Intr-o Polonie foarte impartita, reticenta fata de Moscova ramane unul dintre ultimele puncte de consens. "Rezultatul plebiscitului din Rusia nu este o veste buna nici pentru Polonia, nici pentru Europa", comenteaza saptamanalul de stanga "Polityka".

"Rusii si-au acordat sprijinul fata de politica de confruntare cu Occidentului si fata de razboiul din Siria si Ucraina pus in aplicare de Vladimir Putin. Simbolul acestei politici este anexarea Crimeei. Nu este o coincidenta faptul ca alegerile au avut loc la cea de-a patra aniversare a anexarii si ca ultima campanie a lui Putin s-a incheiat cu o vizita la podul aflat in constructie, care va lega Rusia de Crimeea".

Ungaria: nu exista alta optiune decat Putin

"Magyar Nemzet" este ironic cu privire la victoria coplesitoare a lui Putin, care are o prietenie solida cu Budapesta. "Rusia si-a ales un presedinte, dar si un viitor, clarifica posterele electorale. Desi opiniile difera cu privire la continutul acestui viitor, mai ales la Moscova si la Sankt-Petersburg, alegerile au fost castigate in avans pentru maestrul Kremlinului, in ciuda Ucrainei si a oligarhizarii tarii", comenteaza Stier Gabor, trimis la fata locului. Jurnalistul conchide, fatalist: "Pentru multi rusi, nu exista alta posibilitate decat Putin, fie ca ne place sau nu."

Ucraina: Carta alba pentru dictator

"Dupa zece ani de autoritarism, Putin a transformat treptat sistemul politic rus", explica "Den", cotidianul de la Kiev. "Acum oamenii nu voteaza pentru o politica specifica. Este doar o chestiune de a da Carta alba dictatorului, care poate pune in aplicare politica pe care o doreste. [...] Putin ramane un dictator si emblema regimului rus, un regim caruia nu-i pasa de dezvoltarea economica a tarii si care, in timpul celui de-al treilea mandat al lui Putin, a facut din razboi si provocari principala sa metoda de gestionare. In urma acestor alegeri prezidentiale, pericolul pe care Rusia il reprezinta pentru lume este in crestere".

Germania: schimbarea atitudinii fata de Kremlin

Dincolo de Rin, cotidianul "Handelsblatt" indeamna liderii politici occidentali sa-si schimbe atitudinea fata de liderul Kremlinului odata pentru totdeauna. Ca si inainte fata de Iran, trebuie batut cu pumnul pe masa sau cel putin sa se puna capat politicii obisnuite de relaxare. "Astazi, nicio persoana sanatoasa la cap nu va chema la arme sau la o cursa inarmarilor impotriva Rusiei. Dar este posibil sa raspundem sever, punctual, pentru a pune capat acestei spirale scandaloase si pentru a dezvolta o politica cu adevarat noua impotriva Kremlinului. Nu suntem atat de nea