Presedintele sarb Aleksandar Vucic a afirmat vineri la Sofia ca Belgradul doreste solutionarea problemei Kosovo printr-un compromis, exprimandu-i multumiri presedintelui bulgar, Rumen Radev, pentru sustinerea Serbiei pe calea aderarii la Uniunea Europeana (UE), relateaza agentia sarba Tanjug, citata de Agerpres.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres / Tanjug

Aderarea la UE pana in 2025 este un obiectiv ambitios pentru Serbia si Belgradul va face tot ce se poate pentru a indeplini toate criteriile, a declarat Vucic, precizand ca o solutie la problema Kosovo este un criteriu pe care alte tari nu-l au.

''Dorim sa ajungem la un compromis - daca vom reusi nu depinde numai de o parte, deoarece orice compromis necesita un consens si disponibilitate dinspre cel putin doua sau uneori mai multe parti'', a declarat Vucic dupa intalnirea cu Radev, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE.

''Daca cineva crede ca solutia este ca Serbia sa piarda tot si ca altcineva sa obtina tot si sa fie multumit, atunci Serbia este nemultumita si umilita, si credem ca aceasta nu este o solutie'', a mai spus presedintele sarb.

La randul sau, Radev a afirmat ca nu exista o alternativa la dialogul Belgrad-Pristina si ca toate partile implicate in convorbiri trebuie sa analizeze cu grija argumentele Serbiei.

"Nu exista o alternativa la dialog. Desigur, Bulgaria are o pozitie la fel de importanta. Cand sarbii isi prezinta argumentele in negocieri, atunci acele argumente trebuie analizate cu grija de catre toate partile implicate in negocieri'', a declarat Radev.

Presedintele bulgar a salutat eforturile intreprinse de Serbia pe calea aderarii la UE, precizand ca Belgradul si-a asigurat deja perspective clare ale unui viitor european.