Erdogan ameninta Grecia si Cipru: "Ii avertizam pe cei care depasesc limitele in Cipru si in Marea Egee sa nu faca pasul gresit"
"Ii avertizam pe cei care depasesc limitele in Cipru si in Marea Egee sa nu faca pasul gresit", a declarat presedintele turc adresandu-se liderilor partidului sau la Ankara, adaugand: "Nimeni sa nu creada ca ne scapa initiativele conjuncturale in legatura cu insulitele stancoase din Marea Egee si prospectiunile de gaz natural din largul Ciprului". El a mai adaugat ca "nave militare turcesti urmaresc evolutiile din regiune".
Declaratia presedintelui turc vine la o zi dupa comunicatul provocator dat publicitatii de Ministerul turc de Externe care a caracterizat drept unilaterale prospectiunile pentru gaze naturale din Zona Economica Exclusiva a Ciprului si avertizat ca va sustine Ciprul de Nord si "drepturile inalienabile ale poporului turco-cipriot asupra resurselor producatoare de bogatie ale insulei". Se reaminteste ca UE i-a cerut luni Turciei sa inceteze amenintarile si sa se tina departe de orice actiune care ar putea distruge relatiile de buna vecinatate.
Atac si impotriva SUA
In continuare, Erdogan a lansat un atac si la adresa SUA din cauza deciziei Washingtonului de a acorda un ajutor economic partidului kurd sirian PYD. "Aceasta decizie a partenerului nostru strategic va influenta si decizia noastra". "Ne cer sa ne predam teroristilor. NATO nu este egal cu SUA. In NATO fiecare tara este egala cu SUA". "Cat suntem impreuna in NATO, asa cum Turcia respecta regulile NATO, la fel trebuie sa faca si SUA", a subliniat Erdogan.
Mesaj sever din partea Comisiei Europene fata de Ankara dupa amenintarile lui Erdogan
O noua avertizare severa a fost transmisa Turciei astazi de Comisia Europeana dupa actiunile de ieri din zona insulelor Imia (cand o nava a pazei de coasta grecesti a fost lovita de o nava turceasca), dar si cu privire la amenintarile Ankarei la adresa Ciprului si a Greciei. Purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, a subliniat ca "declaratiile negative care distrug relatiile de buna vecinatate ar trebui evitate, mai ales in drumul spre Varna", unde se va desfasura la data de 26 martie Summitul UE-Turcia.
In legatura cu incidentul in care o nava a pazei grecesti de coasta a fost lovita de o nava turceasca in zona Insulelor Imia (disputate de Turcia si Grecia n.trad.), Schinas a declarat ca la Bruxelles, "Comisia urmareste indeaproape evolutiile" si a repetat apelul facut ieri catre Ankara in care se arata ca "Turcia trebuie sa se angajeze irevocabil in relatiile de buna vecinatate si sa evite orice sursa de tensiune, amenintare sau actiune impotriva statelor-membre UE care dauneaza relatiilor de buna vecinatate si de rezolvare pasnica a divergentelor".
In acelasi timp, el a confirmat ca nava pazei de coasta grecesti ce a fost lovita a fost cofinantata de Comisia Europeana, subliniind ca la achizitionarea ei au contribuit contribuabilii europeni tocmai pentru a se asigura protectia granitelor externe ale UE. Schinas a declarat de asemenea ca Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini, s-a intalnit in Kuwait pe marginea conferintei pentru Irak cu ministrul de externe al Turciei si a discutat, printre altele, si despre tensiunea in crestere din jurul Ciprului, potrivit Kathimerini.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa