Cei 27 de consilieri municipali din orasul Balti (Republica Moldova) au votat in unanimitate pentru initierea referendumului local pentru revocarea primarului Renato Usatii, potrivitAgora.md. Ideea referendumului a fost lansata chiar de Usatii, live pe Facebook, el spunand ca vrea sa demonstreze ca are sustinerea locuitorilor in pofida scandalului deseurilor din Balti.

Renato UsatiiFoto: Captura YouTube

Renato Usatii este fugit de peste un an la Moscova si este dat in urmarire internationala.

Data referendumului urmeaza sa fie stabilita de catre Comisia Electorala Centala, iar pentru ca scrutinul sa fie validat e nevoie ca pentru revocarea lui Usatii sa voteze cel putin tot atatia oameni cati l-au votat in functie, plus un vot.

Pentru Renato Usatii au votat, in 2015, 36.644 de balteni. Usatii sustine ca e gata sa demisioneze daca pentru demisia sa se vor pronunta cel putin 50% dintre oraseni.

Procuratura Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PC COCS) a spus in octombrieca Renato Usatii i-a comandat lui Vitalie Proca (condamnat in Romania la 21 de ani de inchisoare pentru o tentativa de asasinat) sa-l ucida pe bancherul Gorbuntov si sa spuna ca omorul a fost ordonat de Vladimir Plahotniuc.