Campania electorala a inceput oficial luni in Rusia, unde alegerile prezidentiale vor avea loc la 18 martie, marele favorit fiind presedintele Vladimir Putin, candidat pentru un al patrulea mandat, relateaza AFP, citata deAgerpres.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Data de 18 martie va coincide cu implinirea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, la doua zile dupa un referendum considerat ilegal de catre Kiev si Occident.

Ajuns la putere in 2000, Vladimir Putin a anuntat ca va candida pentru un al patrulea mandat, iar o victorie l-ar plasa in fruntea tarii pana in 2023 si l-ar transforma in liderul rus cu cea mai mare longevitate la putere dupa Iosif Stalin.

El a precizat joi ca se va prezenta ca un candidat 'independent', si nu ca un candidat al partidului Rusia Unita, apropiat al Kremlinului, mizand "pe un sprijin larg din partea cetatenilor".

Conform unui sondaj de opinie facut public miercuri de institutul independent Levada, Vladimir Putin, care nu are o reala concurenta, este creditat cu 75% din intentiile de vot.

Principalul sau opozant, Aleksei Navalnii, cel mai probabil nu va putea candida din cauza mai multor condamnari in justitie, in special pentru deturnare de fonduri, in procese pe care el le denunta ca fiind fabricate.

Potrivit presedintei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, 23 de candidati "si-au exprimat pana acum dorinta de a participa" la alegerile prezidentiale.

Printre ei se regasesc liderii Partidului Comunist si ai partidului de extrema-dreapta LDPR, tolerate de regim si cu membri in Parlament, unde nu reprezinta decat o opozitie de fatada, sau candida liberala Ksenia Sobciak, fiica fostului mentor al presedintelui rus devenita o jurnalista de opozitie.