Dina Powell, consiliera apropiata a lui Donald Trump pe Orientul Mijlociu, va parasi curand Casa Alba, a anuntat vineri administratia americana, citata de AFP.

Nascuta in Egipt, intr-o familie copta, Powell, care vorbeste curent araba, facea parte din echipa lui Jared Kushner, ginerele lui Trump, insarcinat cu revigorarea discutiilor de pace israeliano-palestiniene, ramase intr-un punct mort din 2014, scrieAgerpres.

Anuntul de vineri, care a fost facut la doua zile dupa recunoasterea oficiala de catre Washington a Ierusalimului drept capitala a Israelului, nu este legat de aceasta decizie, a asigurat Casa Alba.

Doamna Powell, adjuncta a consilierului pentru securitate nationala, "preconizase mereu sa ramana in functie timp de un an, dupa care sa se reintoarca acasa, la New York, unde va continua sa lucreze pe Orientul Mijlociu", a subliniat Sarah Sanders, purtatoarea de cuvant a presedintelui Trump, precizand ca plecarea consilierei se va produce la inceputul anului 2018.

Jared Kushner a dat asigurari, la randul sau, ca Dina Powell va continua sa joace "un rol central" in "eforturile de pace", fara a da mai multe detalii la acest moment.

Desi Statele Unite afirma ca raman "angajate in procesul de pace", decizia unilaterala a lui Donald Trump asupra Ierusalimului a provocat furia lumii arabe si o dezaprobare generala in randul partenerilor Washingtonului.

Adjuncta a consilierului pentru securitate nationala, generalul H.R. McMaster, Dina Powell a secondat-o si pe Condoleeza Rice, la Departamentul de Stat, sub presedintia lui George W. Bush.

Postul de adjunct al consilierului pentru securitate nationala este esential pentru buna functionare a politicii externe americane intrucat cvasitotalitatea deciziilor in domeniu trec pe la biroul sau inainte de a fi examinate de secretarul de stat sau de seful Pentagonului si, potential, de presedinte.