Justitia greaca a respins, luni, cererea autoritatilor de la Ankara de a extrada trei militari turci care au fugit in Grecia dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia, din luna iulie, a informat o sursa judiciara citata de AFP.

Ankara a cerut extradarea celor trei militari, refugiati in Grecia impreuna cu alti cinci ofiteri, acuzandu-i in principal de tentativa de "rasturnare a guvernului ales al tarii" si de "tentativa de asasinare a presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan".

Consiliul de judecatori de la Curtea de Apel, instanta competenta in cazurile de extradare, se va pronunta marti si cu privire la soarta celorlati din grup, potrivit aceleiasi surse.

Ministrul turc al Apararii, Fikri Isik, a reprosat Greciei, intr-o declaratie acordata presei, ca "nu arata exemplul de solidaritate cerut din partea unui aliat", facand aluzie la apartenenta celor doua tari la NATO.

"Ne asteptam ca guvernul grec sa depuna toate eforturile necesare" pentru retrimiterea acelor militari in Turcia, a adaugat el.

In conformitate cu dreptul elen, decizia finala asupra cererilor de extradare revine ministrului Justitiei. Turcia poate face de asemenea recurs la Curtea de casatie greaca.