Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, s-a consultat joi pentru a doua oara in decurs de cateva zile cu Henry Kissinger, unul din cei mai cunoscuti diplomati americani ai secolului trecut, transmite AFP, citata de Agerpres.

Kissinger, evreu din Germania emigrat in SUA in 1938, a fost secretar de stat, consilier pentru securitate nationala al presedintilor Richard Nixon si Gerald Ford si a ghidat politica externa americana in timpul razboiului rece cu Uniunea Sovietica. A promovat apropierea Statelor Unite de China la inceputul deceniului 1970, iar pentru acordurile de pace de la Paris, care au pus capat interventiei militare americane in Vietnam, a primit in 1973 premiul Nobel pentru pace. Mai controversate au fost contributiile sale la lovitura de stat din Chile, din 1973, si la bombardamentele asupra Cambodgiei, in timpul razboiului din Vietnam.

Acum in varsta de 93 de ani, Kissinger si-a exprimat in timpul campaniei electorale preferinta pentru candidata democrata la presedintie, Hillary Clinton, care dupa parerea sa, exprimata intr-un interviu pentru revista "The Atlantic", ar fi promovat un "model traditional, deschis spre exterior si internationalist" al Americii.

Cu toate ca nu a fost favoritul fostului diplomat, Trump a declarat ca il "respecta enorm pe dr. Kissinger" si ca a fost miscat de disponibilitatea acestuia de a-i prezenta opiniile sale.

Potrivit agentiei France Presse, care observa lipsa de experienta a lui Donald Trump in politica externa, viitorul presedinte inclina spre izolationism, spre deosebire de adversara sa din campanie, Hillary Clinton, care ar fi dus o politica mai interventionista.