Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, s-a pronuntat marti impotriva constituirii unei "comunitati musulmane puternice" in tara sa, pledand pentru suveranitatea fiecarei tari din UE in ceea ce priveste numarul de migranti pe care ii primeste, scrie AFP.

"Nu avem aici o comunitate musulmana puternica. Si, ca sa spunem adevarul, nici nu ne dorim sa se formeze aici o comunitate musulmana puternica, avand in vedere problemele pe care le observam", a spus acesta, pentru cotidianul Pravo.

Comunitatea musulmana in Cehia, tara cu 10,5 milioane de locuitori, numara intre 10.000 si 20.000 de membri.

Afirmatiile sunt facute inaintea unei vizite pe care cancelarul german Angela Merkel o va face joi la Praga.

"Avem un interes comun cu Germania, dar opiniile noastre sunt divergente in ceea ce priveste modul de a rezolva" criza migratorie, a subliniat Sobotka.

Cehia se opune vehement, alaturi de celelalte tari membre ale Grupului de la Visegrad - Ungaria, Polonia si Slovacia - unei repartitii obligatorii a refugiatilor intre tarile membre, pe baza unui sistem de cote.

Premierul ceh a respins insa asocierea refugiatilor cu teroristii: "Nu este posibil sa punem semnul de egalitate intre refugiati si teroristi. Dar, in acelasi timp, nu e posibil sa avem aceeasi abordare ca cea a Germaniei anul trecut, prin autorizarea unui aflux imens de oameni, fara niciun control", a afirmat el.

Sobotka se va intalni cu Merkel si vineri, la Varsovia, alaturi de omologii sai din Grupul de la Visegrad.