Parlamentul suedez a ratificat miercuri acordul cu NATO prin care Alianta va putea sa-si intensifice participarea la exercitii militare in Suedia si sa vina in sprijinul acestei tari neutre in eventualitatea unei crize, relateaza portalul thelocal.se, citat de Agerpres.

Acest acord de sprijin al tarii gazda (Host Nation Support Agreement - HNSA) a fost semnat in septembrie 2014. Conform documentului, NATO va avea dreptul sa transporte in Suedia elicoptere, avioane si nave, dar numai la solicitarea guvernului de la Stockholm.

Insa votul din parlament nu a fost lipsit de incidente, din spatiile rezervate publicului fiind auzite proteste, astfel ca presedintele legislativului a fost nevoit sa intrerupa sedinta si a cerut interventia personalului de paza, care a scos din sala sapte femei protestatare.

De altfel, aprobarea documentului a fost pusa sub semnul intrebarii pana in ultimul moment, intrucat Partidul de Stanga si formatiunea de extrema-dreapta Democratii Suedezi au facut o alianta inedita impotriva acestei intelegeri cu NATO. Totusi, in final, colaborarea dintre aceste doua partide rivale nu a functionat cum s-a anticipat si acordul a fost votat, dupa ce Democratii Suedezi au decis in cele din urma sa voteze pentru.

Suedia a dus inca de pe vremea Razboiului Rece o politica de neafiliere la blocurile militare, opinia publica suedeza sprijinind in mod traditional aceasta politica de nealiniere. Insa de cativa ani se constata o schimbare a acestei optiuni. Astfel, intr-un sondaj efectuat in luna septembrie, 41% dintre respondenti s-au declarat favorabili unei eventuale aderari la NATO si 39% impotriva, in timp ce 20% s-au aratat indecisi.