Lituania a anuntat vineri ca a acordat azil politic unei disidente ruse, Irina Kalmikova, care se declara amenintata cu inchisoarea in Rusia in virtutea unor masuri anti-manifestatii, informeaza Agerpres.

Militanta pentru drepturile omului, care il acuza pe presedintele Vladimir Putin ca vrea sa reduca la tacere orice forma de disidenta, "a primit protectie internationala si statutul de refugiat deoarece este amenintata in tara sa", a declarat pentru AFP viceministrul lituanian de interne, Elvinas Jankevicius, fara alte detalii.

Rusia a adoptat in 2012 o lege ce incadreaza strict dreptul de a manifesta si stabileste amenzi astronomice pentru participantii la actiuni de protest in caz de tulburari, o masura criticata de Uniunea Europeana si opozantii rusi deseori fortati sa se exileze pentru a evita inchisoarea.

Un nou delict de incalcare a normelor de organizare a unei manifestatii, introdus in Codul Penal in 2014, prevede pana la cinci ani de inchisoare. In conformitate cu aceasta dispozitie, orice persoana ce a facut obiectul unei proceduri administrative in Rusia pentru incalcarea regulilor de organizare sau desfasurare a unei manifestatii mai mult de doua ori risca urmarirea penala.

Irina Kalmikova a declarat ca a fost acuzata ca a incalcat aceasta ultima masura si, prin urmare, se confrunta cu o sentinta de pana la cinci ani de inchisoare.

"Asa ca am decis sa parasesc Rusia cu fiul meu de 14 ani, la inceput in Belarus, dar nu a functionat. Apoi am trecut granita cu Ucraina pe jos in ianuarie. Am lasat tot ce aveam in urma noastra", a declarat ea vineri pentru France Presse.

"Din Ucraina, am trecut apoi in Lituania. Ei (rusii) au trimis deja o notificare despre mine la Interpol", a afirmat fosta femeie de afaceri ce face parte de facto dintr-un grup de o duzina de cetateni rusi ce au obtinut azil politic in Lituania in ultimii ani.

Mica tara baltica cu trei milioane de locuitori, Lituania, fosta republica a URSS, este una dintre tarile membre ale Uniunii Europene si NATO cele mai critice fata de Rusia, cerand printre altele sanctiuni mai severe contra Moscovei pentru interventia ei in Ucraina, aminteste AFP.