Amplasarea unui scut antiracheta american in peninsula coreeana ca raspuns la programul balistic si nuclear al Coreei de Nord ar ameninta interesele strategice ale Chinei, a avertizat luni diplomatia de la Beijing, potrivit AFP.

Washingtonul si Seulul au anuntat saptamana trecuta negocieri pentru amplasarea unui sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), dupa un test nuclear al Phenianului, in ianuarie, urmat de o lansare de racheta la inceputul lui februarie.

"Ne opunem ferm la tentativele tarilor in discutie de a aduce atingere intereselor strategice si de securitate ale Chinei, folosind drept pretext chestiunea nucleara", a declarat Hong Lei, un purtator de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor externe.

China este "grav preocupata de o eventuala amplasare a sistemului THHAD", a adaugat acesta, mentionand ca acesta ar "acoperi o raza de actiune care merge mult dincolo de nevoile de aparare din peninsula coreeana".

Beijingul argumenteza ca un scut antiracheta ar provoca o cursa a inarmarii in regiune.

Sistemul THAAD lanseaza rachete concepute pentru interceptarea si distrugerea rachetelor balistice atunci cand acestea se afla inca in exteriorul atmosferei sau cand se pregatesc sa intre, in ultima faza de zbor.

Dispozitivele interceptoare nu sunt echipate cu nicio incarcatura si se bazeaza pe energia cinetica pentru a-si distruge tintele.

China a convocat ambasadorul din Coreea de Sud la Beijing dupa anuntul Seulului privind negocierile cu americanii, care ar urma sa inceapa in aceasta saptamana.

"Nu vom permite sa fie adusa vreo atingere drepturilor si intereselor noastre legitime de securitate nationala", a declarat Hong.

Beijingul a cerut reluarea negocierilor privind programul nord-coreean, sustinand ca sanctiunile nu sunt o cale in sine.

Cotidianul oficial China Daily a pledat luni intr-un editorial pentru noi masuri ale ONU care sa "muste intr-adevar" dar a adaugat ca o amplasare a scutului antiracheta ar impiedica un acord de rezolvare a crizei.

Ideea ca o prabusire a regimului nord-coreean ar permite ulterior o Coree unificata aliata cu Statele Unite ingrijoreaza puternic Beijingul.

Washingtonul a declarat ca refuza sa reia discutiile cu Phenianul atata vreme cat Coreea de Nord nu stopeaza programul nuclear. O pozitie care a condus la impasul actual, potrivit Beijingului.

Statele Unite preseaza pe de alta parte China, care mentine Coreea de Nord sub perfuzii economice, sa isi foloseasca influenta pentru a schimba comportamentul vecinului sau.