Statuia din China a lui Mao Zedong ce a fost subiectul criticilor pe retelele sociale a inceput sa fie distrusa, informeaza The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statuia aurie a lui Mao Zedong de 36 de metri a inceput sa fie demolata dupa ce au aparut acuzatii ca este "ridicola".

"Mega Mao" a fost construit in Tongxu, cu un cost 420.000 euro, imaginea cu aceasta devenind virala in urma postarii pe Global Times.

O poza ce a circulat vineri arata ca mainile si picioarele au fost scoase, o pelerina neagra acoperindu-i capul.

"Am inteles ca a fost distrusa ieri. Am inteles ca a fost distrusa pentru ca ocupa terenul unui fermier" a spus un muncitor pentru The Guardian.

Inaintea demolarii, Liu Jianwu, decanul centrului de cercetare Mao Zedong, a declarat ca antreprenorii si locuitorii satului Zhushigang visau la o statuie pentru a-l comemora.

"In China contemporana, Mao Zedong reprezinta dreptatea si justitia. In inima oamenilor obisnuiti, Mao reprezinta dreptatea si justitia. Asa ca oamenii au astfel de emotii pentru el", a declarat Liu Jianwu.

Luna trecuta, ziarul Global Times a scris ca "divinizarea lui Mao" creste in partile rurale din China, unde se pune accentul pe constructia de temple si statui pentru fostul lider.

"De ce nu sa folosim banii pentru statuie pentru educatia locala?" a declarat unul dintre criticii statuii pe reteaua de micro-bloguri Weibo.

Provincia Henan a fost una dintre regiunile cele mai lovite de foamete in trecut, milioane de oameni murind astfel din cauza industrializarii lui Mao Zedong.

Statuia a fost terminata in decembrie, dupa noua luni de munca,