O statuie imensa de 37 de metri care il reprezinta pe Mao Zedong a fost ridicata in regiunea Hunan, in centrul Chinei, potrivit unui site de stiri chinezesc, citat de AFP.

Statuie imensa a lui Mao, ridicata in ChinaFoto: Captura YouTube

Cu un cost de trei milioane de yuani (circa 420.000 euro) si finantata de un grup de companii din regiune, potrivit HMR.cn, statuia aurita, instalata intr-un camp, il reprezinta pe fostul lider comunist asezat pe un fotoliu, cu mainile incrucisate si cu o atitudine ganditoare.

Statuia a fost terminata in decembrie, dupa noua luni de munca, potrivit sursei citate.

In ciuda milioane de morti de care e acuzat fondatorul Republicii Populare a Chinei, Mao, decedat in 1976, ramane o figura venerata de o buna parte dintre chinezi, o cenzura stricta lasand in urma dezastruoasele campanii politice soldate cu milioane de morti, de la Marele Salt Inainte (1958-62) pana la Revolutia culturala, lansata in 1966.

Actualul lider, Xi Jingping, a salutat in Mao o "mare figura", reluand in parte retorica in favoarea centralizarii puterii, chiar daca partidul comunist a recunoscut, in anii 1980, "erori" in actiunile sale.

Daca multi dintre internauti au salutat initiativa, altii au criticat statuia, subliniind ca a fost ridicata intr-o regiune unde foametea de la finele anilor 50 a ucis milioane de oameni.

In iulie, un fost lider local al partidului comunist a trebuit sa isi ceara scuze, dupa ce l-a numit "criminal" pe Marele Carmaci pentru crimele din perioada Revolutiei Culturale.