Dupa atacurile teroriste de vineri de la Paris, soldate cu 129 de morti si peste 350 de raniti, zeci de mii de oameni s-au adunat la Berlin sa-si exprime compasiunea. Piata Pariser Platz, din fata Ambasadei Frantei la Berlin s-a transformat sambata seara intr-o mare de lumanari si flori. Brandenburger Tor a fost luminata in ros-alb-albastru, culorile nationale ale Frantei. Presedintele si cancelarul Germaniei au exprimat condoleante familiilor victimelor. "Plangem cu ele" a spus Angela Merkel. Atentatele de vineri, 13 noiembrie, din Franta, au radicalizat in parte dezbaterea privitoare la problema imigrantilor veniti in UE din Siria, Orientul Apropiat si nordul Africii. In Uniunea de guvernamant germana au aparut speculatii referitoare la implicarea armatei, pe langa cea a politiei si serviciilor secrete, in lupta impotriva terorismului.

Desi atentatul a avut loc intr-o tara vecina, amenintarea terorista nu ramane straina nici Germaniei, nici vreunui stat european. Purtatorul de cuvant pe linie de Aparare al fractiunii CDU/CSU, Henning Otte, a explicat sambata ca, intr-o astfel de alerta, ar trebui luate in considerare toate mijloacele pe care tara le are la dispozitie. "Daca armata noastra poate ajuta, acest lucru trebuie sa fie verificat in limitele legale si ale posibilului", a declarat el. In Germania, armata nu poate interveni in probleme interne si nu poate prelua sarcini ale politiei.

Ministerul de Interne german nu vede insa momentan vreo legatura intre atacurile de la Paris si refugiati. In urma unei conferinte telefonice care a avut loc sambata, intre ministrii de interne ai landurilor germane, conducatorul acesteia, Roger Lewentz (SPD), ministru de Interne in landul Renania-Palatinat, ar fi avertizat asupra "tragerii de concluzii pripite", spunand ca "pana acum nu exista indicii ca aceste atacuri teroriste ar sta in legatura cu refugiatii". In urma conferintei s-a decis o inarmare sporita a politistilor de teren si ridicarea steagurilor de doliu in Germania.

Ministrul de Interne federal, Thomas de Maiziere (CDU), a spus: "Suntem in gand alaturi de prietenii nostri francezi si de familiile victimelor". El a mai declarat ca sta in strans contact cu colegii francezi, carora ministerul condus de el le-ar fi oferit ajutor, in forma unor unitati de interventie speciala. Pana duminica dimineata, ministerul de externe al Germaniei nu avea cunostinta despre cetateni germani, care ar fi cazut victime atentatelor de vineri de la Paris.

Toate partidele din Germania s-au exprimat condamnand masacrele din tara vecina. Presedinta factiunii Stangii din Bundestag, Sahra Wagenknecht, a caracterizat chiar seria atacurilor teroriste din Franta ca "atac asupra democratiei noastre". Atacurile ar fi "profund detestabile. Modul de a actiona brutal al faptasilor denota dispret fata de oameni si este expresia unei violente barbare. Profunda noastra compasiune este adresata multiplelor victime, familiilor si prietenilor acestora" se arata intr-o declaratie a Partidului Stangii, citata de Neues Deutschland online.

La opusul esichierului politic german, partidul nationalist Alternativa pentru Germania (AfD) profita de astfel de incidente pentru a da apa la moara miscarilor de extrema dreapta si simpatizantilor Pegida. Nu departe de AfD este pozitia crestin-socialilor din Bavaria. Intr-un mesaj pe Twitter, ministrul bavarez de finante, Markus Soder (CSU), cere luarea de masuri in problema refugiatilor din Germania, in lumina noilor incidente din Franta. "#ParisAttacks schimba totul. Nu avem voie sa permitem imigratia ilegala si necontrolata", scrie el in mesaj, avertizand ca "aceasta situatie trebuie sa o finalizam prin orice mijloace". "Nu putem sti cine vine in Germania si ce fac acesti oameni aici", conchide Soder in mesajul sau.

Comunitatea turca din Germania, care cuprinde cca trei milioane de cetateni, dintre care jumatate cu cetatenie germnana, si-a exprimat prin reprezentantii ei pozitia intoleranta la violente de acest fel si atacuri de natura terorista. Presedintele Comunitatii Turce din Germania, Gokay Sofuoglu, a cerut mulsulmanilor din Germania sa ia atitudine si sa se distanteze public fata de violenta. "E timpul sa fi spuse cuvinte clare impotriva terorii jihadului islamist" a spus el. Totodata, Sofuoglu a avertizat impotriva unui nou val de aversiune impotriva musulmanilor: "Momentan, avem in Germania oricum o situatie foarte tensionata, datorita crizei refugiatilor, iar gruparile populiste de dreapta, ca Pegida si AfD, o folosesc in favoarea lor".

De sambata dimineata, masurile de securitate au fost inasprite in Berlin, mai cu seama in preajma institutiilor franceze. Accesul in Ambasada Frantei la Berlin a fost blocat si zona de acces securizata.

Ieri dimineata, cancelarul Angela Merkel a avut o consultare in regim de urgenta cu vicepremierul Sigmar Gabriel si cativa ministri de resort.

Duminica, in Antalya turceasca, incepe summit-ul G20, unde cele mai importante 19 natiuni ale lumii (plus UE) isi trimit reprezentanti, in persoana presedintilor de stat sau a prim-ministrilor acestora. Din cauza atentatelor de vineri de la Paris, presedintele Frantei, Francois Hollande, si-ar fi anulat participarea.

Criticii reproseaza G20 ca ar fi un "simplu club de dezbateri". La el participa insa invitati de prim rang ca Merkel, Obama si Putin, precum si un din ce in ce mai important Erdogan. Anul acesta, G20 se va desfasura sub semnul unui nou doliu de proportii francez, cauzat in 2015 de teroristi. Daca summit-ul va aduce si solutii, se va vedea pe parcurs.