Un avion cu turisti care soseau in vacanta la Sharm el-Sheikh a trecut la 300 de metri distanta de o racheta in timp ce se apropia de aeroportul statiunii egiptene, in august, a confirmat Guvernul britanic, informeaza Mediafax citand The Guardian.

Un avion apartinand companiei Thomson Airways, care decolase de pe Aeroportul londonez Stansted si se indrepta catre statiunea egipteana de la Marea Rosie, la bordul caruia se aflau 198 de pasageri, a efectuat manevre de ocolire a unei rachete pe care pilotul a observat-o pe traiectoria aeronavei.

Echipajul zborului TOM476 a aterizat in siguranta, dar nu a informat pasagerii despre acest incident, care a avut loc pe 23 august.

Incidentul nu pare sa aiba vreo legatura directa cu decizia Marii Britanii de a opri zborurile catre Sharm el-Sheikh, in urma prabusirii unui avion al companiei ruse Metrojet, sambata trecuta, o catastrofa soldata cu 224 de morti.

Insa el vine sa amplifice temeri cu privire la faptul ca instabilitatea din regiune ar putea ameninta zboruri, in contextul in care tot mai multe tari urmeaza exemplul Marii Britanii in restrictionarea zborurilor si consolidarea masurilor de securitate.

Departamentul pentru Transport (DfT) din cadrul Guvernului britanic a confirmat ca incidentul a avut loc, insa afirma ca racheta nu a fost lansata catre avionul britanic si ca aceasta apartinea armatei egiptene, in cadrul unor manevre militare.

Companiile aeriene nu au voie, in prezent, sa trimita avioane in zbor sub 7.900 de metri altitudine, in spatiul aerian al Peninsulei Sinai, din cauza unor temeri potrivit carora militanti din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) care lupta cu trupe guvernamentale egiptene in zona ar putea avea armament capabil sa doboare avioane.

Lansatoare portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) - o clasa de arme pe care agentii de spionaj cred ca grupari afiliate SI le-ar poseda - pot atinge avioane doar la altitudine joasa.

"Am anchetat incidentul raportat la vremea respectiva, am conchis ca nu era un atac si ca era susceptibil sa aiba legatura cu exercitii de rutina efectuate de catre armata egipteana in zona atunci", a declarat un purtaor de cuvant al Guvernului.

Potrivit Thomson Airways, echipajul a raportat incidentul DfT imediat dupa ce a efectuat o evaluare, la aterizarea in Sharm el-SHeikh, potrivit protocolului.

"DfT a efectuat o ancheta completa impreuna cu alti experti din cadrul Guvernului britanic. Dupa ce a examinat detaliile cazului, ancheta a conchis ca nu exista niciun motiv de ingrijorare si ca era sigur sa ne continuam programul de zboruri catre Sharm el-Sheikh", a declarat un purtator de cuvant al companiei.