Croatia a cerut, marti, Serbiei sa trimita refugiatii spre Romania si Ungaria, Zagrebul fiind depasit de numarul mare de persoane care au intrat pe teritoriul sau in ultimul timp, dupa terminarea gardului de la frontiera ungaro-sarba, informeaza EurActiv.ro.

Declaratia a fost facuta de premierul Zoran Milanovici.

El a spus ca Zagrebul este in continuare pregatit sa preia refugiati, dar a transmis un mesaj foarte clar autoritatilor de la Belgrad: "Trimiteti-i in Ungaria si Romania", relateaza Donau Kurier.

La mijlocul lunii septembrie, Ungaria a terminat gardul de la granita cu Serbia, ingreunand astfel accesul refugiatilor pe teritoriul sau. Prin urmare, refugiatii care vin in Europa pe asa-numita ruta balcanica au decis sa se indrepte spre Croatia pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

In sase zile, circa 35.000 de refugiati au ajuns in Croatia.

Initial, oficialii croati au fost de acord sa primeasca refugiati, fie in tranzit fie pentru a-i gazdui, dar afluxul din ultimele zile a fost peste puterile autoritatilor, provocand, totodata, tensiuni intre Zagreb si Serbia.

Potrivit presei locale, numai in noaptea de luni spre marti, peste 5.000 de refugiati au intrat in Serbia din Macedonia, pe la punctul de frontiera Presevo, din sud. Oficialii sarbi se asteapta ca si in zilele urmatoare sa soseasca un numar mare de refugiati.

Blocada la granita sarbo-croata

Dupa ridicarea gardului de la granita cu Ungaria, Belgradul a decis sa-i transporte pe refugiati pana la frontiera cu Croatia. Zagrebul a decis sa inchida sapte puncte de trecere a frontierei si a interzis circulatia camioanelor pe la punctul de frontiera Bratovci-Bajakovo, pentru a determina autoritatile sarbe sa nu mai transporte refugiatii la granita.

Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, a declarat, pentru postul de televiziune RTL, ca tara sa este pregatita sa inchida circulatia pentru toate vehiculele la punctul de frontiera Bajakovo-Batrovci, singurul de altfel ramas deschis intre Serbia si Croatia.

In replica, premierul sarb, Aleksandar Vucici, a afirmat ca "vom fi obligati sa ne protejam tara prin mijloace legale, in cazul in care Croatia "nu ridica blocada".

Tabere pentru refugiati in judetul Timis

La sfarsitul lunii august, vicepremierul Gabriel Oprea declara ca Romania nu resimte o presiune migrationista crescuta, dar cu toate acestea s-a decis sa fie intarite masurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita tragerea Romaniei in fluxul migrationist.

"Am decis astazi sa intarim masurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea Romaniei in fluxul migrationist care afecteaza statele din vecinatate", a anuntat, pe 27 august, Gabriel Oprea.

Intre timp, duminica, in localitatea Lunga din judetul Timis, aflata aproape de granita cu Serbia, a fost deschisa o tabara pentru refugiati.

Surse locale au precizat pentru Mediafax ca in prezent se lucreaza la ridicarea altor aproximativ o suta de corturi pe langa cele 50 instalate. Aici vor putea fi adapostiti circa 500 de refugiati care ar putea veni din Serbia.

Cea de-a doua tabara pentru refugiati din judetul Timis a fost amenajata, luni, la Moravita, unde au fost montate 80 de corturi care vor putea adaposti aproximativ 500 de persoane.

Pe un teren de opt hectare, pus la dispozitie de catre primarie, au fost montate aproximativ 80 de corturi de la Armata si de la Crucea Rosie, in care vor putea fi adapostite aproximativ 500 de persoane.