Un cortegiu cu sicriele a 136 de victime identificate ale masacrului din iulie 1995 a plecat joi de la Visoko in directia memorialului de la Srebrenica unde urmeaza sa fie ingropate vineri, la comemorarea a 20 de ani de la violentul eveniment, cel mai dur din Europa de la finalul celui de al Doilea Razboi Mondial, scrie AFP.

Pana in prezent, 6.241 victime gasite si identificate au fost inmormantate in memorialul de la Srebrenica, iar 230 in alte cimitire.

Cateva sute de persoane, printre care si rude ale victimelro, au fost prezente la plecarea cortegiului - un camion in care au fost incarcate cele 136 de sicrie, insotit de masini de politie - din acest mic oras din apropierea capitalei Sarajevo.

In urma cu 20 de ani, in iulie 1995, in jur de 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi la Srebrenica, in estul Bosniei, de catre fortele fortele sarbe din Bosnia, in cel mai sangeros masacru de pe continentul european dupa Al Doilea Razboi Mondial, calificat de justitia internationala drept genocid. La 11 iulie se comemoreaza 20 de ani de la aceasta tragedie.

Subiectul ramane unul sensibil pe scena internationala. Rusia s-a opus prin veto, miercuri (8 iunie), rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU care ar fi condamnat masacrul de la Srebrenica drept genocid, pentru a marca implinirea a 20 de ani de la tragedia din iulie 1995, transmite Reuters.

China, Nigeria, Angola si Venezuela s-au abtinut, iar restul de 10 tari membre ale Consiliului au votat in favoarea proiectului de rezolutie. Votul fusese amanat cu o zi, in conditiile in care Marea Britanie si Statele Unite au incercat sa convinga Rusia sa nu blocheze rezolutia, care ar fi condamnat de asemenea negarea masacrului din 1995 drept genocid.

Saptamana trecuta, presedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a trimis scrisori secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, si tuturor sefilor de stat membri in Consiliul de Securitate al ONU pe tema proiectului de rezolutie britanic referitor la Srebrenica. In scrisoarea adresata presedintelui rus Vladimir Putin, Nikolic a cerut Rusiei sa se opuna prin veto proiectului.